fbpx

A párás időjárást sok kórokozó kedveli

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 06.

Április második felére – sokunk örömére – jellemző volt a csapadék országszerte. A záporokat gyakran napsütéses órák váltották, a párás időjárás pedig a kórokozók számára kedvező körülményeket biztosított.

Őszi káposztarepce
Megkezdte virágzását a repce (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A szakemberek már találtak őszi búzában lisztharmatot

Ez mellett egyéb más levélbetegségek (szeptóriás, pirenofórás, ramuláriás, rinhospóriumos levélfoltosság) megjelenésére is számíthatnak a mezőgazdasági termelők, mivel ez az időjárás kimondottan kedvező a megjelenésükhöz.

A rovarkártevők közül a levéltetvek és a vetésfehérítők elleni védelemre kell a figyelmet fordítani. A vetésfehérítők elkezdték a tojásrakást, a 10-15 bogár/10 hálócsapás kártételi érték azt mutatja, hogy itt az ideje a védekezésnek.

Az őszi káposztarepce már az egész ország területén elkezdte a virágzást

A repcefénybogarak szép számmal találhatók meg a növényen. Az ellenük történő vegyszeres védekezéskor kiemeltem figyeljünk a méhekre.

Kezdenek megjelenni a repcebecő-ormányosbogarak és a bundásbogarak is, viszont ezek száma egyelőre nem jelentős.

A napraforgók és kukoricák is elkezdtek már kelni, igaz, lemaradásban vannak

Ebben az időszakban figyelemmel kell kísérni a fiatalkori kártevők (barkók, sároshátú bogarak, vincellérbogarak) jelenlétét, ugyanis hirtelen elszaporodhatnak, és rövid idő alatt jelentős gazdasági kárt okozhatnak.

Forrás: NAK

Összeállította: Barna Ferenc