fbpx

Enyhe tél – Az időjárás a fűtött üvegházakban, fóliasátrakban termelőknek kedvez

Írta: - 2014 január 17.

Enyhe tél - Az időjárás a fűtött üvegházakban, fóliasátrakban termelőknek kedvezBudapest, 2014. január 16., csütörtök (MTI) – Kedvez az enyhe téli időjárás a fűtött üvegházakban és fóliasátrakban termelő gazdálkodóknak, a hajtató kertészek költségeit ugyanis csökkenti, a gyümölcstermelőknek azonban kockázatot jelent – közölte Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elnöke csütörtökön az MTI kérdésére.

Hozzátette: egy hosszabb ideig tartó meleg főként a csonthéjasok termését veszélyezteti (őszi, kajszi, szilva, cseresznye, meggy). A gazdák folyamatosan vizsgálják a rügyeket, még a szakemberek között is vita van ugyanis arról, hogy létrejött-e a rügyek mélynyugalmi állapota. Ebben az állapotban a fák jobban tűrik az időjárási változásokat, ha azonban már megindult a nedvkeringés sérülékenyebbé válnak. Ezért ellenőrzik folyamatosan a gazdák a rügyek állapotát.

A FruitVeB elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy a növényeknek már a borús időjárás után több fényre, napsütésre volna szükségük, és arra, hogy a továbbiakban a hőmérséklet lassan csökkenjen, és ne haladja meg a +10 Celsius-fokot.

MTI 2014. január 16.