Online bemutatót tartott a KITE Zrt.

Kukoricatechnológiai és -gépesítési ajánlások Nádudvarról

A járványhelyzet miatt az őszi betakarítású növények technológiai bemutatóját a virtuális térbe helyezte át a KITE Zrt. A szója és a cirok termesztésével kapcsolatos szakmai anyagot honlapunkon olvashatják, a kukoricatermesztőknek szánt információkat gépesítés, technológia témájában itt, a vetőmagválasztással foglalkozóakat pedig társlapunk, a MezőHír novemberi hasábjain ismertetjük.

Nagy László fejlesztőmérnök előadásában ismertette, hogy a nádudvari kukorica-fajtasor előveteménye 2019ben a kiváló előveteménynek számító szója volt, melynek betakarítását követően precíziós, zóna szerinti talajmintavétel és azt követő laborvizsgálati eredmények alapján került meghatározásara az alaptrágya mennyisége. A tarlóhántást a szármaradványok bedolgozása és a vízmegőrzés céljából Rabe Field Bird tárcsás boronával végezték. Ősszel a teljes felületre NPKS 8:24:24:9 műtrágyából hektáronként 400 kg-ot juttattak ki. A tábla alapművelését a talajtömörödöttség megszüntetése és a téli csapadék befogadása céljából forgatás nélküli John Deere 2720 Discripperrel végezték. A gép lazítókései 76-os osztásban helyezkednek el, ezt a nyomvonalat felhasználva tavasszal erre vetették a növényi sort.

Talajművelési praktikák és új erőgép Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató véleménye szerint a kukorica termésmennyiségét, termésstabilitását a számára rendelkezésre álló terület, az azon folytatott gazdálkodás módja, jellege erősen meghatározza. A kukorica talajművelése során figyelni kell arra, hogy gyökérzetének 30-35 cm mély lazult, a gyökerek által jól átjárható talajra van szüksége. Az elővetemény lekerülése után pálcaszondával ellenőrizni kell a talaj állapotát, és a szükséges és elégséges mértékben el kell végezni az alapművelést.

 

Sojnóczki István a John Deere 1755 vetőgépet mutatta be részletesen
Sojnóczki István a John Deere 1755 vetőgépet mutatta be részletesen

 

Alapművelésként szánthatunk is, ha a talaj állapota alkalmas rá, akkor forgatás nélküli eljárásokat is alkalmazhatunk. Ha jól végezzük a lazítást, történjen az teljes felületen vagy akár csak a leendő növényi sorra pozícionálva, azzal óvjuk a talaj vízkészletét, s fenntartjuk a talaj biológiai aktivitását.

Az eseményen az újszériás 8R traktort Kovalovszky Lajos marketingmenedzser mutatta be. Az erőgép 280 és 410 LE teljesítmény között, az idei évben még csupán korlátozott mennyiségében érhető el, jövőre már csak ez a széria lesz rendelhető. Az új 8R-es sorozat jelentős ráncfelvarráson esett át, a külső dizájnt egy BMW-s múlttal rendelkező formatervező álmodta meg. Az új 8R a korábbi szériából ismert főbb egységeket megtartotta – mint például a váltó, a motor és többi főegység –, viszont ezek az egységek tovább lettek fejlesztve. Átdolgozták a motorteret, a motor hűtését, megerősítették a véglehajtásokat és többek között a hátsó híd fékrendszerét is. A hidraulikus fülkerugózást egy továbbfejlesztett mechanikus verzióra cserélték, illetve a John Deere traktoroknál egyedi, úgynevezett aktív ülést is tökéletesítették, ami kifejezetten szántóföldi munkálatokra ajánlott, a lágyabb csillapítással és a pontosabb reagálással. A 8R traktorra kérhető 2 darab kamera, egy elöl található, a másik pedig hátul, a fülke tetején van elhelyezve.

A gép integrált LED-es világítással rendelkezik, illetve a műholdvevő antennája is a tetőbe van építve, ezáltal még pontosabb vezérlésre képes. A fülke belsejében látható a legtöbb változás: átdolgozták a kormányoszlopot, lábtartókat helyeztek el, új bőr vezetőülést kapott a gép, ami akár masszázsfunkcióval is rendelkezhet, illetve nagyobb szögű elfordulásra képes, a könyöklőt átdolgozták, új hűtődobozt kapott a traktor, valamint egy új érintőképernyős rádióval is ellátták, ami teljesen kompatibilis a telefonnal, és videóképet is tud mutatni. Precíz vetés A kukorica az egyedi produktivitású növények közé tartozik. Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató szerint ez sokkal mérsékeltebb kompenzációs képességet jelent mind az ökölógiai hatások, mind csapadékhiány vagy hőmérsékleti anomáliák, mind az agrotechnikai tényezőkkel szemben. Ezért nagyon fontos a kitűnő vetésminőség. A KITE Zrt. ezt a kísérletekben a John Deere 1755 vetőgéppel érte el, amely alapképességei mellett egy Precision Planting képességnövelő csomaggal is felszerelhető.

A vetőgép magágyat készít a talajállapothoz igazodva, valamint pontosan vet, akár térképalapon is. Figyel arra, hogy a táblán belüli talajkülönbözőségek ellenére is minden mag egyforma mélységbe kerüljön. Ezt a műveletet az automatikus állítású dinamikus vetésimélység-kontroll végzi.

 

Fodor Mihály

 

 

 

Discripper elővetemény erőgép fülke John Deere Kite Zrt. kukorica lazítás magágykészítés műtrágya precízíós Rabe talaj tarlóhántás tőtáv traktor vetés vetőgép
..