fbpx

A VI. Agro-Békés Nyílt Nap apropóján

Írta: Szerkesztőség - 2012 július 03.

Elsősorban CASE IH-kereskedőként emlegették már számtalan szántóföldi bemutatón a gazdák az Agro-Békés nevét. A hatodik alkalommal megrendezésre kerülő nyílt napon Grósz László ügyvezető maga is felhívta figyelmünket erre a termékcsoportra, de mire a 41 bemutatott gépet Pribelszki Péter és Grósz Gábor közreműködésével végignéztük, senkiben sem maradt kétség, hogy széles termékpalettával rendelkezik a cég erőgép, talajművelő gép és betakarítógép fronton egyaránt.

 

 

Kezdjük a traktorokkal

A Case IH gépek teljes palettája bemutatásra került, ami azt jelenti, hogy a 90 LE-ős JXU-tól a 485 LE-ős STEIGER törzscsuklós traktorig minden modell felvonult Nemesné Gyarmati Tímea lucernatábláján.

A Case iránt érdeklődők kedvében járt most az Agro-Békés, mivel már minden egyes típushoz 1+2 év garanciát vállal a gazdálkodók felé.

A rendelkezésükre álló területnagyság alapján a gazdák a CASE IH traktorokon túl MTZ traktorok közül  választhatnak, a LE-tartomány mellett a felszereltség megválasztásával is.

Az országszerte nagy sikerű és múltú MTZ-k forgalmazása mögött álló szolgáltatásokra, szervizre és alkatrész-ellátásra hívták fel a szervezők a figyelmünket.

A rakodógéppel felszerelt 2 tárcsás Kverneland műtrágyaszóró tartálya 1100 literes, haladási sebességtől függően 10-24 méter szórásszélességben dolgozik, előnye, hogy súlymérős vázszerkezete van, a kijuttatandó mennyiséget automatikusan szabályozza, a dózisát akár menet közben is tudja a kezelő változtatni.

 

 

A talajművelők közül természetesen az  ekékkel kezdődött a bemutató.

A Cambridge és Crosskill hengerekkel egyaránt rendelhető Megapack rögtörése nagyon jó, külön előnye volt, hogy összecsukásához nem kellett a traktorosnak tolatgatnia.

A kínálatban természetesen szerepelnek további ekék is, így például a  Kverneland , valamint Kühne  ágyekék és függesztett váltvaforgató ekék.

Swifterdisk tárcsák vonóerő igénye már 280-320 LE, max 13 cm mélyen tud a speciális csapágyazású tárcsaleveleivel tökéletes talajt garantálni. Az X-tárcsákkal kapcsolatban még sokakban a bakhátas talajok „ugranak be”.

A bemutatott 8 méter munkaszélességű Precizer már egyenletes munkát garantál.

A masszív felépítéséről ismertté vált Strom Terraland  talajlazítók 58 cm-es maximális művelési mélységig dolgoznak, még nedvesebb talajon is tökéletes munkát végez a tüskés hengerpár, amiből az első feladata a törés, míg a második a tömörítésért felelős, a fogak átfedése pedig az öntisztulást garantálja.

A gép 3-4 méter munkaszélességben rendelhető. Az ekéknél alacsonyabb vontatási ellenállása miatt a szántás nélküli művelésben jelenthet alternatívát a gazdálkodóknak.

A TERRALAND lazítókon túl az őszi és tavaszi munkákra is alkalmas SWIFTER kompaktort, a FINISHER tárcsás tarlóhántót is láthatták az érdeklődők.

A vetőgép kínálat bemutatott legnagyobb tagja a 6 méter munkaszélességű Kverneland Accord MSC vontatott talajelőkészítő és pneumatikus gabonavetőgép.

A német földeken már jól vizsgázott „mulcsvetés” hazai elterjedése még várat magára, de nagy gazdaságok mindennapi költségeit jelentősen csökkentené a menetszám-csökkentés és talajkímélés kapcsán.

 

 

Ahol elvetettünk, ott aratni is kell, az egyrotoros Axial-Flow technológiájú Case IH kombájnok közül most a 296 LE-s mutatkozott be, természetesen csak elvonulva a résztvevők előtt.

Az automata kormánnyal, nedvességmérővel opcióként felszerelhető betakarítógép viszont alapfelszereltségként tartalmazza az egyedi, fokozatmentes dobfordulatszám szabályzót.

A gyakorlati bemutató sava-borsa

A Kverneland Vicon szálastakarmány-betakarítás gépeit már több ízben láthatták Olvasóink, a tárcsás kaszákon, a Fanex rendterítőkön, Andex rendképzőkön át egészen a Vicon fix- és változókamrás bálázókig, és bálabontóig.

A táblaszélen „hallgatózva” inkább a technológia gyorsaságát, árát és a takarmányozási költségek megtakarítását boncolgatták a gazdálkodók, pl. a bálacsomagolók kapcsán.

 

 

A Case IH traktorok Hatékony Teljesítmény technológiáját közelebbről is megismerhették az érdeklődők, a TIER 4-es motor és fokozatmentes váltó működését maketteken illusztrálva.

A Puma traktorokat AFS-el felszerelve a gyakorlatban is kipróbálhatták a gazdálkodók.

 

A bemutatott gépekről és szolgáltatásokról az Agro-Békés Kft. kollégáit Békéscsabán és Abonyban egyaránt bizalommal kereshetik Olvasóink.

5600 Békéscsaba, Kétegyházi út 19.

Tel.: 66/444-016

2740 Abony, Mária Terézia u. 35.

Tel.: 53/361-616

 

Sándor Ildikó