fbpx

Weidemann: már megint elöl járnak

Írta: Kohout Zoltán - 2018 február 13.

A hagyományos géptípusok továbbfejlesztett újdonságaival és a mezőgazdasági anyagmozgatás több forradalmi újdonságával is szintet lép a német Weidemann – jelentette be a márka magyarországi forgalmazója. Megjósolható, hogy a Weidemann innovatív rakodói és anyagmozgatója az AGROmashEXPO egyik látványossága volt januárban.

 

 

A Weidemann egyik újdonsága a monstruózus 9080-as törzscsuklós homlokrakodó, amelyet a szintén neves Kramer gépgyártóval közös tervezés során alakítottak ki. A 11 tonna önsúlyával a nagy ipari gépek kategóriájába sorolható gép a közép- és nagygazdaságok, állattartótelepek nagy hatékonyságú eszköze lehet bármely olyan munkavégzésnél, ahol nagy tömeg megmozgatása a cél. Ehhez a 136-156 LE-s teljesítményű motor elegendő erőt, az 5 tonnás billenősúly pedig elegendő stabilitást produkál. A 9080-as emelési magassága eléri a 4,2 métert (a hamarosan megjelenő teleszkópos változatnál a 8-8,5 métert). Traegner Wilfried, a Weidemann gépeit forgalmazó Mauch GmbH hazai képviselője szerint a vonzó ár–érték-arányú, többféle motorváltozattal és felszereltséggel vásárolható 9080-as Weidemann homlokrakodók konfigurációi a vásárlók speciális igényei szerint alakíthatók.

 

 

A Weidemann másik újdonsága az E1160-as elektromos meghajtású rakodó. – A Weidemann hagyományosan és több területen a piaci konkurensek előtt jár. Így van ez a másutt még prototípusként létező elektromos rakodók szegmensében is, ami nálunk már szériamodell – közölte lapunkkal a cég hazai képviselete. A károsanyag-kibocsátástól mentes elektromos üzemelés pótolhatatlan előnye, hogy sem zaj-, sem légszennyezéssel nem terheli a beltéri tartásban nevelt állatok egészségét és jólétét. Az 1 tonnás emelési súlyt produkáló E1160-as újdonsága, hogy karbantartásmentes akkumulátorát kényelmesen, a gépbe integrált csatlakozónál lehet feltölteni, és az energiaforrás nettó 2,5-5 órányi munkavégzést biztosít. – Magyarországon már üzemel ilyen rakodó, mégis nagy érdeklődés előzi meg az E1160-as bemutatkozását az AGROmashEXPO-n. A tervek pedig máris arról szólnak, hogy a Weidemann más gépeibe is bekerül ez a technológia – jelentették be a Mauch GmbH magyarországi illetékesei.

 

 

Ugyanez a piaci elsőség és nagy érdeklődés megjósolható a Weidemann másik innovációját illetően is. A szintén elektromos meghajtású IPM (Intelligence Multifunctional Partner) ugyan első, kisebb tanulmány-változatával jelent meg a hannoveri óriás-gépkiállításon, de így is hatalmas visszhangot váltott ki. A csaknem robot módjára programozható és/vagy távirányítható önjáró hordeszköz komoly segítség az emberi munkaerő biztonságos kisegítésében és/vagy helyettesítésében. Az IMP 1-200 kiló mozgatására, bő 1,5 tonna vontatására képes; mozgásának útvonala, sebessége, szakaszolása előre betáplált program alapján végeztethető. Biztonságos voltát szintén a robotokra jellemző megbízhatóság adja: bármilyen váratlan akadály esetén az IMP leáll, így sem emberben, sem állatban, sem tárgyi eszközben nem tehet kárt.

Kohout Zoltán