fbpx

„Méret, tudás, esztétika! Ezek ötvöződnek a Sortex B optikai válogatóban”

Írta: Kalmár Nárcisz - 2017 december 06.

– hangsúlyozta Holecz István medgyesegyházi mezőgazdasági vállalkozó, aki hagyományos szántóföldi növénytermesztői tevékenységet folytat 600 hektáron, ezen felül étkezési mákot, héj nélküli tökmagot és olajretket is termel németországi exportra, melyek tisztítását és csomagolását egy nagyszerű gépberuházásnak köszönhetően immár szűk két éve házon belül megoldja.

Holecz István választása a Bühler SORTEX B típusú optikai válogató-berendezésre esett, mely mindenki számára elérhető, kiváló ár-érték–arányú, és magas minőségben kínál megoldást a hétköznapi válogatási feladatokra.

Miért volt szüksége optikai válogató berendezésre?

– Még 1995-ben volt egy az akkori kornak megfelelő válogatógépem. Ez egy nagyon kezdetleges szerkezet volt a mostanihoz képest, az a vállalkozásom sajnos nem sikerült, mivel nem tudtunk megfelelő minőségű végterméket előállítani. Így azt a berendezést eladtam.

Idővel megfogadtam, hogy kizárólag akkor fogok optikai válogató vásárlásán gondolkodni, ha egy teljesen szeparált, elkülönített, gyakorlatilag hermetikusan lezárt épületrészben tudom majd beüzemelni. Ugyanis az évek alatt megtapasztaltam, hogy ezeknek a gépeknek a precíz működéséhez a tiszta környezet, a megfelelő fényviszonyok, a tiszta levegő mind-mind nagyon fontosak.

Mivel az évek folyamán az olajretek termesztése egyre nagyobb volument képviselt, a minőségi igény megnövekedett, illetve egyre innovatívabb technológiai fejlődéssel rukkoltak elő a gyártók, tehát alkalmasak lettek a gépek nagy teljesítmény mellett is az ilyen apró magvak tisztítására, elkezdtem bérben tisztíttatni. Ám idővel ez akkora anyagi volument képviselt a kifizetett díj tekintetében, nem beszélve az ehhez kapcsolódó egyéb költségekről (szállítás oda-vissza, csomagolás, stb.), hogy 3-4 éve komolyan elkezdtem gondolkodni azon, hogy érdemes lenne vennem egy tisztítógépet.

Hogyan esett a választása a Bühler SORTEX B berendezésre?

– Elsősorban egy olyan teljesítményű gépet kerestem, ami 8-10 hónap alatt képes elvégezni azt a tisztítási munkát, amire nekem szükségem volt. Hiszen így gazdaságos üzemeltetni, ha az év jelentős részében megy a gép, ez nekem kiemelt szempont volt a választásnál.

2015-ben az AGROmashEXPO-n találkoztam a cég képviseletével, és ott kezdtünk el tárgyalni erről a válogatóról. A SORTEX B esztétikailag, teljesítményében és komplexitásában lenyűgözött. Már előtte, 1-2 éve nyomon követtem az optikai válogatók piacát, és egyéb gépeket is megtekintettem, így pontosan tudtam, hogy mit szeretnék. Emellett anno, akikhez bérbe szállítottunk válogatásra, szintén a Bühler válogatóival dolgoztak.

Milyen előnyöket köszönhet a SORTEX B optikai színválogatónak?

A gépnek köszönhetően hatalmas energiáink szabadultak fel. Úgy találtam ki a rendszert, hogy ez a gép 12 órán át teljesen egyedül dolgozik, reggel és műszak végén igényel némi kétkezi munkát a betöltés és a leszedés miatt. Másik fontos momentum, hogy mivel saját géppel válogatok, még felteszem azt az anyagot válogatásra, amit már egy bértisztításra esetlegesen nem biztos, hogy kifizetődő lenne elküldenem. Tehát így, hogy magamnak válogatok, nyugodt szívvel 2 nap múlva 1 tonna szép tiszta anyagot kapok vissza, amit azelőtt el sem tudtam már küldeni. Ez nagyon kifizetődő. Egyrészt sokkal kisebb veszteséggel tudunk dolgozni, másrészt a behozott áruból többet tudunk jó minőségre kihozni.

Összességében nagyon örülök, hogy beruháztam ebbe a gépbe. Végezetül elmondanám, hogy a SORTEX egy igazán felhasználóbarát berendezés, a beüzemelésénél is nagyon készségesek voltak a Bühler szakemberei, mára a dolgozók és én is gyorsan és üzembiztosan kezeljük az optikai válogatógépet.

További információ: Abt András, +3630 494 2841, valamint személyesen az AGROmashEXPO-n, a G pavilon 204c standon.