fbpx

Szeretik a talajok az idei őszt

Írta: - 2017 december 06.

A jelek szerint nem durvul el az időjárás az év utolsó heteire, és kedvező hír, hogy a talajok is mindinkább jóllaknak vízzel. Ahol jól vigyáztak a talajműveléssel, ott most jól fejlettek a vetések is. S hogy milyenek a kilátásaink?

Töltődnek a földek, de kell a talajgondozás

Azt már tudjuk, hogy a november az átlagosnál enyhébb és csapadékos időt hozott, sőt, itt-ott már hótakarót is terített a földekre a korán érkező tél. A friss adatelemzések ezután már arra világítanak rá, hogy a talaj országszerte nedves, egyre nagyobb mélységig jó vízellátottságú – ez alól talán némileg kivétel az Alföld déli része, ahol a felső 50 centis réteg is szomjas még. A nagyobb mélységekben ugyanakkor az ország több térségében komoly nedvességhiány van. A fentiek tükrében nem ad okot aggodalomra a talajhőmérséklet sem, vagyis az enyhe és csapadékos november-december eddig kedvezett az őszi vetéseknek. S akinél még nem késő, ott elkél az intés: a talajművelés, a talaj vízbefogadó- és víztározó-képességének biztosítása-növelése talajlazítással, a szántásmélység körültekintő megválasztásával oldható meg – ez egyben megelőzheti a téli-tavaszi belvizesedést is. Fontos még a felesleges, a túlzott mennyiségű csapadék elvezetését biztosító vápák, csatornák rendbetétele is.

Fehér karácsony? Hát…

S hogy mi várható a közeljövőben? December 8-10-e táján jelentősen csökken a most még enyhülő hőmérséklet. Aztán újabb enyhülés, majd a hónap harmadik hetétől ismét némi lehűlés várható: akár mínusz 4 fokig is süllyedhet a hőmérséklet – ezt, a hó közepére újabb enyhülés követi. Minden jel szerint aligha lesz fehér karácsonyunk, miután a hónap harmadik dekádjára fagypont körüli-feletti fokokat várnak a szakemberek elsősorban borult, ködös, legfeljebb egy-két havas esős nappal, és nappal 7-2, éjszaka mínusz 4-5 fokos hideggel. Kisebb lehűlés majd csak az év utolsó napjaira várható.

Kohout Zoltán