fbpx

A jövőben elöltöltő fegyverrel is részt vehet társasvadászaton

Írta: Csomor Zsolt - 2019 február 08.

A vadászat és a horgászat hazánk hagyományaink fontos része: nem csak kikapcsolódást és sportolási lehetőséget kínálnak, de komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek, közölte Nagy István agrárminiszter, a Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás megnyitóján.

vadászat

Az agrárminiszter beszédében kiemelte, hogy Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállományunk mennyiségében és minőségében is páratlan értéket képvisel, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az új szabályozás révén a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társasvadászat, illetve a vadászvizsga megszerzésekor a kötelező lőgyakorlat és vizsga alól a kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülhetnek. Szintén idén lépett hatályba az a rendelet, amely megfelelő jogszabályi környezetet biztosít arra, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek növekedhessenek.

A minisztérium az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait kiemelten támogatja. A társaságok a 2014-2018-as időszakban közel 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti objektumok létrehozására, valamint a meglévő létesítmények megújítására és bővítésére. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy jelenleg mintegy 2000 szabadon és díjmentesen látogatható erdészeti közjóléti létesítmény szolgálja országszerte az erdőben pihenni, felüdülni, sportolni vágyókat. A miniszter szerint a kiállítás alkalmat ad arra, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben is bemutathassák, ezzel is hozzájárulva az erdészszakma presztízsének növeléséhez.

A FeHoVa megnyitóján együttműködési megállapodást írt alá Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter, Kovács Zoltán kormánybiztos és Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke a 2021-ben megrendezésre kerülő „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás megszervezéséről.