fbpx

A Valkon gépkínálata: Samson az elnyűhetetlen

Írta: Szerkesztőség - 2018 szeptember 21.

Az 1943-ban létrejött dán Samson vállalat közel 70 éve fejleszt és gyárt trágya- és hígtrágyakezeléssel kapcsolatos gépeket, pl. szivattyúkat, trágyakeverőket, hígtrágyaszállítókat, hígtrágya-kijuttató és -bedolgozó egységeket, valamint trágyaszórókat. Az elmúlt évtizedekben rengeteg fejlesztés és szabadalom született a ma már kizárólag erre a területre fókuszáló gyárban, s talán ezért is megérdemli a „trágyakezelés specialistája” címet.

Samson PG hígtrágya-kijuttató tartálykocsi

A PG hígtrágya-tartálykocsik olyan professzionális felhasználóknak készülnek, akik magas elvárásokat támasztanak a kiváló minőség, a rugalmas felhasználás és a költséghatékonyság területén. A Samson hígtrágya-tartálykocsik 15 ezer literestől 35 ezer literesig rendelhetők. A 16, 18 és 20 köbméteresek kéttengelyes, míg a 21, 25, 28, 31 és 35 köbméteresek háromtengelyes változatban készülnek. A gépek – a számos különböző opcionális felszereltségnek köszönhetően – pontosan az egyedi vevők sajátos igényeihez igazíthatók, s igaz ez a kijuttató és bemunkáló egységekre is. Ez biztosítja a tökéletes összhangot a felhasználói igény és az azt kiszolgáló gép, valamint a különböző gépegységek között. A kijuttatóegységek az egyszerű ütközőlapostól, az ejtőcsövesen át, a tárcsás vagy kapás bedolgozó-egységekig terjednek, munkaszélességük akár 30 m is lehet. A kocsik akár hidraulikus kerékhajtással is felszerelhetők, ezáltal jelentősen csökkenthető a traktor szlipje és vonóerő-igénye. A gépek fedélzeti elektronikája a hagyományos traktorhidraulikáról vezérelhető alaprendszertől a legkorszerűbb ISOBUS-os megoldásig terjed, melynél opcióként akár NIR-szenzor is rendelhető, így tökéletesen illeszthető a precíziós gazdálkodás rendszerébe. A hígtrágya-kijuttató tartálykocsikat homokfúvás után poliuretán lakkal kezelik, alapozóval és védőréteggel látják el kívülről, míg a belső kezelés a homokfúvást, az alapozást és az Epoxy réteg felvitelét tartalmazza. Ezáltal a tűzihorganyzott tartályokhoz képest lényegesen ellenállóbb és hosszabb életű gépet kap a felhasználó. Másik egyedülálló jellemzőjük, hogy a Samson PG kocsik esetében nem vákuum tartálykocsikról van szó, a kocsi megtöltését egy Venturi-cső elven működő (ún. ejektor) végzi. A feltöltés is sokféleképpen történhet (ún. külső töltőcsatlakozó, ejektor, SAP-kar, szivattyútorony, stb.).

Samson SP trágyaszórók

Samson SP 9-15 gépeket a felhasználókkal szoros együttműködésben alakította ki a gyár, hogy bármilyen szórható anyag esetén megfeleljenek a felhasználók által támasztott követelményeknek. Az összes Samson trágyaszóró speciális svéd Domex® acélból készül, mellyel a gép élettartama lényegesen meghosszabbodik, önsúlyúk pedig kisebb. A függőleges szóróhengerek kiforrott konstrukciója hosszú évek alatt bizonyította minőségét és megbízhatóságát. A Samson saját gyártmányú hajtóműve és a kihordólánc hidraulikus hajtása elég erős ahhoz, hogy a legnehezebb és tömör állagú anyagokat is tökéletesen szórja ki. Az almostrágyát közvetlenül az istállóból hordva is kiszórhatjuk, a száraz, szalmás trágya vagy a száraz, hosszúszálú szalmás csirketrágyát is problémamentesen kijuttathatjuk, de nem okoz gondot a mésziszap, vagy különböző hamufélék kiszórása sem. A Samson szórórendszere 40-50%-kal kevesebb energiát igényel, mint a hagyományos vízszintes fekvésű terelőlapos szóróhengerek. Az SP gépek szóróberendezése két függőleges szóróhengerből és állítható terelőlapokból áll. A 12 méteres sávban kiszórandó anyag mennyisége 4 t/ha és 70 t/ha között precízen beállítható. A Samson szórógépek kaparóláncos kihordója a plató 95%-át lefedi. 32 mm magas L-profil kaparólécek biztosítják a rakomány egyenletes továbbítását. A láncvezetők megemelik a láncokat, így azok nem érnek a platóhoz, ezzel a láncok kopása minimális lesz. Az Evart-rendszerű láncok nyúlása minimális, esetleges hiba esetén is könnyen szerelhetők, cserélhetők. A kihordólánc sebessége fokozatmentesen állítható, ami garantálja a precíz adagolást. A hajtószerkezetet túlnyomás védő-szelep óvja a túlterheléstől.

A Samson-gépekről bővebb információt honlapunkon talál, vagy keresse munkatársainkat, akik készséggel állnak rendelkezésére!

Dobos Péter

Kereskedelmi vezető

Valkon 2007 Kft.

 http://www.valkon.hu