fbpx

Väderstad és Massey Ferguson szántóföldi országjáró körútja Dusnokon

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 11.
A kánikulai meleg ellenére is sok érdeklődő látogatott el a rendezvényre melyet Garamvölgyi József (Väderstad Kft.) nyitott meg. Az eseményen egy premieres traktor és egy újdonsült vetőgép is debütált. A korszerű talajápolásban használatos baktérium készítményekről az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, Daoda Zoltán tartott előadást.

Tempósan vet a Väderstad Tempo-ja

Az 1962 óta kiváló minőségű gépeket és talajművelési módszereket kínáló Väderstad mára a világ 30 országában elérhető a gazdálkodók számára.
Dusnokon is széles termékpalettát vonultattak fel, ám mind közül a szintén újdonságnak számító Väderstad Tempo precíziós szemenkénti vetőgép debütálása volt a nap legnagyobb várományosa.
Fejlesztésekor három fontos szempont volt első helyen, mégpedig a precizitás, a sebesség és a maximális teljesítmény együttese ötvöződjön egy munkagépbe.
Ennek elérése érdekében, egy nagy menetsebesség mellett is pontos, nyomott levegős adagolót fejlesztettek ki, mely milliméterről milliméterre képes végezni munkáját.
A Tempo nagy mag- és műtrágyatartállyal van szerelve, ami egyedülálló teljesítményt tesz lehetővé.
Így a vetéssel egyidejűleg több munkafázis is elvégzésre kerülhet.
A tökéletes maglehelyezésnek köszönhetően a lehető legjobb feltételeket biztosítja az egyenletes csírázáshoz és keléshez.
A nagy napi teljesítmény (több mint 100 ha) garantálja, hogy az árunövényeket mindig optimális időintervallumban lehessen elvetni.
A Väderstad Tempo minden egyes eleme a precizitás és a nagy sebesség jegyében született meg.
A nagy sebesség nagy teljesítményt is jelent.
A többi tényező – úgy, mint a nagy mag- és műtrágyatartály – is hozzájárul a nagy vetési kapacitáshoz.
Azon gazdálkodók és szolgáltatók számára, akik több kisebb táblát is művelnek, gyors és biztonságos szállítást tesz lehetővé a hidraulikusan behajtható keret.
Az eredményorientált Väderstadnak sikerült a lehetetlen, és az 5 éven át tartó fejlesztések minden bizonnyal hozzájárulnak a babérok learatásához.
Dr. Birkás Márta MTA doktora, egyetemi tanár
Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézet
A rendezvény üde színfoltja volt a talajművelés professzora, aki szokásához híven a gazdálkodók gyakorlati és elméleti tudását igyekezett bővíteni, rögtönzött, valóban élet- és földközeli előadásain.

Mit üzenne a fiatal új generációs gazdáknak?

Vigyázzanak a talajra, különösen a talaj szervesanyag tartalmára.
Hiszen, ha ez rendben van, akkor jobban megtartja a vizet, ellenáll az aszálynak, ellenkező esetben pedig a vízkárnak!
Ehhez nem szabad eladni a szalmát. Szecskázni kell, először teríteni, hogy védelmet adjon.
Nagyon egyszerű, ha zuhog az eső, mi is felvesszük az esőkabátunkat, a tűző napsütésben szalmakalappal óvjuk fejünket a melegtől. A talajunk is megérdemelné a védelmet.
Az én diákjaim ezt már tudják jól. Üzenem az új generációs gazdáknak, hogy a talaj bizony egy élő anyag, ha vigyáznak rá.
Ha nem óvjuk meg a magyar termőföldet, akkor sajnos holt massza válik belőle.
Úgyhogy ne csak az anyagiasság hajtsa őket, amikor átveszik a családi gazdaság irányítását.
Szeressük a földünket, és akkor hosszútávon meghálálja nekünk a gondoskodást.

Bemutatkozott a Massey Ferguson 6600-as sorozata

Ma már az Austro Diesel 9 országban (Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia) végzi a Massey Ferguson gépek forgalmazását és szerviz ellátását.
A több mint 150 éves múltú Massey Ferguson széles lóerő intervallumot (69-370 LE) vonultatott fel Dusnokon a nem csekély számban kilátogatott meghívottaknak.
A kertészeti támogatásra felkészülvén az alsóbb 69-100 LE közötti erőgéppalettáról, 3 traktorcsalád összesen 24 féle típusverziójából választhatnak a gazdák a tervezett beruházásaikhoz – mondta Lőwi Barna, a Massey Ferguson hazai marketing vezetője.
Az utóbbi évtizedben termékkínálatuk jelentős bővítésének köszönhetően mára a Massey Ferguson minden hazai igényt kielégít az erőgépekből.
Emellett fontos kiemelni, hogy 2012-ben az Austro Diesel díjnyertes lett a szervizszolgálatuk makulátlan és villámgyors működésének köszönhetően.
2008-ban a Massey Ferguson volt az első, amely AdBlue-val működő SCR rendszert alkalmazott a termékein.

És, hogy mi a megbízhatóságuk garanciája?

Egy anekdota szerint Sir Edmund Hillary hegymászó, aki Massey Fergusonnal hódította meg a déli sarkot, és legyőzte a jég birodalmát, majd táviratban üzent II. Erzsébet brit királynőnek „Istennek és a koronának hála leértünk a déli sarkra és a Fergusonnak hála haza is fogunk jutni”.
A Massey Ferguson 5400 és 6400 sorozat 4 hengeres modelljei sikert sikerre halmoztak és teljesítményüknek, gazdaságosságuknak köszönhetően hírnevet vívtak ki maguknak.
E modellek utódjaként mutatkozott be Dusnokon a Massey Ferguson 6600-as szériája, amely típus öt modellel a 120-160 LE kínálattal, négyhengeres SISU motorokkal büszkélkedhet, Dyna-4 (16/16-os), Dyna-6 (24/24-es) vagy Dyna-VT fokozatmentes hajtóművekkel is rendelhető.
A minden igényt kielégítő 6616-os traktort munka közben is kipróbálhatták a meghívottak.
A svéd Väderstad és az osztrák Austro Diesel immáron 9 éve tartó töretlen és népszerű gyakorlati bemutató körútja idén is garantálta a tökéletes gépbemutatót, melyen minden gazda megbizonyosodhatott arról, hogy álmai gépkapcsolata hogyan is működik a valós magyar földön.