fbpx

Kirovec Nap: gigászi traktorok és gépek bemutatója

Írta: Agrárágazat-2021/09. lapszám cikke - 2021 szeptember 06.

Csak a Kirovec traktorok gyorsulási versenyét mosta el a hirtelen jött felhőszakadás a Kond-Coop Kft. által szervezett gyomaendrődi gépbemutatón. Így az ország minden tájáról összesereglett közel 120 gazdálkodó a Békés megyei cég erő- és munkagépeinek kínálatát zavartalanul megtekinthette.

 

Kondcoop gépbemutató Gyomaendrődön

 

„Gazdáktól – gazdáknak”

– Mi csak olyan gépeket forgalmazunk, amiket már saját gazdaságunkban kipróbáltunk és beváltak – ismertette alapelvüket a bemutatón Trabach Botond, a szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel már 20 éve, gépkereskedelemmel 4 éve foglalkozó Kond-Koop Kft. értékesítési vezetője.

Németországban láttuk meg először a Kirovec traktorokat. Régóta kerestünk már erős, könnyen kezelhető, alacsony szervizköltségű erőgépet a gazdaságunkba – emlékezett vissza a szakember gépforgalmazásuk indulásának pillanataira. A traktor olyan jól bevált, hogy mivel Magyarországon nem volt forgalmazója, gyorsan „lecsaptak rá”. Így indult a Kirovec traktorok, majd nem sokkal később a munkagépek beszerzése és fogalmazása a Kond-Coop Kft.-nél. Olyan megbízható, masszív kivitelű, olcsón és könnyen szervizelhető erő- és munkagépeket kínálnak, amelyek ár/érték arányban mindenképpen vetekednek az Európa nyugati felében gyártott hasonló típusokkal.

 

Kondcoop gépbemutató Gyomaendrődön
Trabach Botond, a Kond-Coop Kft. értékesítési vezetője

 

Meggyőző erő

A mozgógépes bemutatón a legnagyobb teljesítményű erőgép az orosz Kirovec K-742 volt, amelynek orrában 428 LE-s Mercedes-Benz motor dolgozik. Új, formatervezett fülkéjében nagyon kényelmes vezetői székben végezheti a munkáját a gépkezelő. Nagy teljesítménye, takarékos üzemanyag-felhasználással párosul. Kisebb testvére, a Kirovec K-525-ös traktor könnyű manőverezési képességével, 250 LE-s teljesítményével a kisebb gazdaságokban nyújthat alacsony szervizköltségével takarékos megoldást.

 

Kondcoop gépbemutató Gyomaendrődön
Nagy érdeklődés kísérte a talajművelő gépek bemutatóját

 

Erős és modern ukrán munkagépek

Akár 80 LE-s traktorral is húzható az ukrán Technopol gépgyár PT-6 száraprító hengere, melynek teljesítménye 7,2 ha/óra, munkaszélessége 6 méter. Szintén kiváló eszköz lehet gabonafélék és egyéb növények sorközi gyomirtására (biogazdaságokban is), a Technopol cég BRN-6 küllős kapája.

 

Lengyel pótkocsi és trágyaszóró

Premier újdonság a lengyel Alima-Bis cég által gyártott EVO Cargo billenőszekrényes pótkocsi. A járművet alacsony nyomású gumiabroncsokkal szerelték a talajtömörödöttség csökkentésére, és 12, 14, 16 tonnás teherbírással kínálják, automata vezérlésű hátsó ajtóval, rugózott vonórúddal. Másik gépüket, az EVO Spreader kéthengeres, csigás szórószerkezetű trágyaszórót 6–16 tonnás kivitelben gyártják. A cserélhető keményfém késekkel szerelt szórószerkezet hajtása a traktor TLT-jéről kardántengellyel, a láncos lehordó szerkezeté hidrosztatikusan történik.

 

Korszerű orosz bálázók

A KRMZ fixkamrás, láncos bálázók korszerű technológiája garancia a szálas takarmány minőségének hosszú távú megőrzésére. A gép 1,5 és 2 m-es rendfelszedője gumihengeres futóművel van alátámasztva, a takarmány porosodásának elkerülésére. 43 tömörítőrúd biztosítja a bálák összepréselését 350 kg/m3-ig, automata préselési tömörítéssel.

 

Promagro talajművelők

A mozgógépes bemutatón meggyőzően forgatták be a tarlómaradványt az orosz cég talajművelő gépei. A bemutatott tárcsákat, szántóföldi kultivátorokat masszív acélváz, hosszú élettartam jellemzi, és kiválóan használhatók kukorica, napraforgó betakarítása utáni tárcsázásra, ugarok feltörésére, tarlómaradványok mélyebb bedolgozására még köves területeken is.

 

Szántás Sukov ekével

A cseh gépgyártó 3–12 fejes kivitelben kínál ágy- és váltvaforgató ekéket. A bóracélból készített vázszerkezet és a kiváló minőségű, hőkezelt művelőelemek még a legnehezebb talajokon is hosszú élettartamot garantálnak.

 

Kristóf Imre