fbpx

Traktorújdonságok kicsiben és nagyban az AGROmashEXPO/Agrárgépshow-n

Írta: Szerkesztőség - 2020 január 24.

Több traktorújdonság a hannoveri szakvásárt követően Közép-Európában elsőként nálunk mutatkozik be.

Kezdjük mindjárt egy nagyteljesítményű, nehéztraktorral, a szentpétervári Kirovec traktorok legújabb generációjával, amely egyenesen Hannoverből érkezett hazánkba. Az új K7 széria külsőségekben főleg a kerekítetteb orr részén lehet megkülönböztetni a korábbi generációtól. A tavalyi év nyarán rántotta le a leplet nemzetközi sajtótájékoztató keretében az orosz gyártó az új szériáról, melynek a nemzetközi nagyközönség előtti premierje a hannoveri szakvásáron volt. Az új K7-es erősebb futóműveket kapott, növelt nyomatékátviteli képességű sebességváltóval látták el és az ergonómián is fejlesztések történtek. Légrugós vezetőülés, nagyobb fülketér és 10 dBA-val csendesebb vezetőfülke járul hozzá a kényelmesebb munkakörülményekhez.

Hannoverből érkezett hazánkba az új Kirovec K7

A Zetor Proxima új generációja szintén először látható hazai kiállításon. Első premierjére tavaly szeptemberben került sor. A 2015-ben bemutatott, majd később a Major sorozaton elsőként bevezetett Pininfarina tervező iroda által megálmodott megjelenés, immár a Proxima sorozatnál és felváltja a régit. Az új alakú motorburkolatnak köszönhetően jobb rálátás nyílik a mellső munkaterületre. Az új vezetőfülke tetőformájával, az új tetőablakkal és a fülke felső frontperemének kialakításával a rakodóval való munkavégzést segítik. Javították a fülke légkondicionálásának, illetve fűtésének hatásfokát és a kabin vázszerkezetének gyártásában új, anyagszilárdságot javító technológiákat alkalmaztak. Ahogy a jelenlegi, úgy az új széria is háromféle erőátvitellel kapható majd.

Elsőként mutatkozik be itthon a megújult Zetor Proxima-fotó:zetor.hu

A szintén Hannoverben debütált új Belarus MTZ traktorok közül is láthatunk néhányat a hazai kiállításon. A Belarus 923.7 traktorban a szigorúbb Stage V emissziós besorolást is kielégítő 3,6 literes, 4 hengeres, 95 lóerős, Caterpillar dízelmotor szolgál erőforrásul, a nyomatékot pedig továbbfejlesztett, 14/12 fokozatot biztosító, irányváltóval rendelkező sebességváltó továbbítja. A hidraulikus rendszer elektronikus vezérlésű, a hárompont függesztés elemein is jelentős továbbfejlesztés történt és alapkivitelben új kényelmi elemekkel, pl légkondicionálóval és fűthető, elektromosan állítható visszapillantó tükrökkel javult az ergonómia. Megújult a traktor külső megjelenése, az új színösszeállítás mellett, új motorháztető jellemzi, az új generáció formavilágát.

A hannoveri premier után hazánkban is bemutatkoznak az új MTZ traktorok, többek között a Belarus 923.7

Kicsivel több, mint egy éve robbant be az európai traktorpiacra a 100 %-ban Román fejlesztésű traktor, az IRUM. Az új Targo családnevű széria gyártását a múlt évben indították be. A három modellből álló széria 86/95/102 LE teljesítmény elosztásban érhető el. A nyomatékot négy hengeres, F5 FPT dízelmotorok biztosítják amelyek Stage IV emissziós besorolásúak. Az erőátvitelről 12/12 fokozatot biztosító Shuttle sebességváltó gondoskodik. A felszereltséghez tartozik az elektrohidraulikusan kapcsolható differenciálzár, a 4400 kg-os emelőképességű hátsó hidraulikus függesztőmű és a kétfokozatú TLT.

Az újraéledt román traktorgyártás büszkesége, az IRUM Targo- fotó:irum.ro

A török traktorgyártás büszkesége, a HATTAT T4110 is bemutatkozott a kőbányai vásáron. Kategóriában azonos szegmenst képvisel, mint a fentebb említett IRUM, és meghajtó dízelmotorban is hasonló 3,387 literes hengerűrtartalmú, csak éppen Perkins gyártmányú az erőforrása. A sebességváltó 24/24 fokozatú és a mellsőkerékhajtást és a differenciálzárat is elektronikusan kapcsolhatjuk. Széles kerékméret kínálatból lehet kiválasztani az ideálisat, az optimális fülkelégkört pedig légkondicionáló garantálja. A pótkocsi vontatásért állítható, Scharmüller vonófej a felelős.

A török HATTAT T4110 is újdonságként mutatkozott be

A kiállítás további traktorújdonságairól hamarosan újabb összeállítással jelentkezünk, melyben a nagy „brand”-ek, mint a pl. a John Deere, a CASE IH vagy a New Holland megújult erőgépcsaládjainak bemutatkozásáról is olvashatnak.

Farkas Imre