fbpx

Nőtt itthon a sertésvágás tavaly óta

Írta: Kohout Zoltán - 2021 szeptember 06.

…és a sertés-külkereskedelem is javított, de még így is rossz a pozíciónk.

sertés

 

Többet vágtak

A magyarországi vágóhidakon csaknem 2,4 millió sertést vágtak le az idei év első felében, ami durván 6 százalékos erősödés (+133 ezer példány) a tavalyi időszakhoz mérten. A levágott állatok élősúlya összesen 286 ezer tonna, hasított súlya 230 ezer tonna volt – ez mind az élő-, mind a hasított súly terén szintén 6 százalékos növekedés. A rekord hónap a márciusban volt: akkor a teljesítmény felülmúlta az 52 ezer tonnát. A sertésvágáson belül különösen az anyakocák vágása nőtt: az előző évi első félévi 33,6 ezerről majdnem 47 ezerre ugrott, ami csaknem 40 százalékos bővülés.

sertés

 

Csökkent az állomány

Az élő sertés kivitelének volumene közel 3 százalékkal növekedett, míg az import gyakorlatilag azonos szinten maradt az első 5 hónapban – írja a KSH adatai alapján az Agrárközgazdasági Kutatóintézet. Az export 12,6 ezer tonna, az import 29,6 ezer tonna volt – vagyis a külkermérleg nem igazán jó: a behozatal bő kétszerese a kivitelnek.

A sertésállomány idén nyáron nem éri el a 2,9 milliót sem, ami ráadásul, ha kis mértékben is (-32 ezer), elmarad a tavaly mérttől. Az anyakocák száma bő 166 ezer volt 2021 júniusában, és ez az állomány szintén csökkent (-4 ezer). Az európai országok között a 24 millió darabot meghaladó sertésvágásával Spanyolország állt az első helyen, ezt követte Németország és Franciaország (Eurostat).