A beforgatott jövő – Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek

Az AGROmashEXPO nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép vásáron, az AgrárgépShow mezőgazdasági eszköz- és gépkiállításon valamint ezzel egyidőben az Agrova-Bio Kft. székhelyén, Nyíregyházán debütált a növénytermesztési és talajélettel kapcsolatos ismeretekről szóló szakkönyv.

Könyvünk segít a talaj életének megismerésében és megértésében: közérthetően bemutatja, milyen kölcsönhatások működnek a termőföld és a termesztett növények között, egyben feltárja, hogyan folytatható intenzív, mégis környezetkímélő gazdálkodás. A megfelelő talajélet kialakítása, a talaj termékenységének megőrzése napjainkra a fenntartható növénytermesztés meghatározó tényezőjévé vált. Ehhez nyújt megoldást a baktériumtrágyázáson alapuló tápanyag-utánpótlás.

Ez a könyv azért született, hogy segítsen eredményesebbé tenni a növénytermesztést. A második világháború lezárását követő évtizedekben, a „zöld forradalomnak” is nevezett időszakban az intenzív műtrágyázás és növényvédelem következtében, illetve a lényegesen nagyobb termőképességű fajták nemesítésének hatására nagyságrenddel nőttek meg a növénytermesztésben betakarítható termések. A napjainkban köztermesztésben lévő fajták genetikailag nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek, mint amennyit ezekből általában realizálunk. A fajták termésátlaga így számottevően növelhető a megfelelő agrotechnika alkalmazásával.

A könyv arra tesz kísérletet, hogy közérthetően tárja fel azokat a talajtani, agrokémiai és mikrobiológiai ismereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a talaj életét megérthessük és megismerhessük. Ezekkel az ismeretekkel felvértezve megérthetjük a baktériumtrágyázás, illetve a mikrobiális oltóanyagok lényegét, és ezek gyakorlati alkalmazásának szükségességét is.

Ízelítő a könyv tartalmából:

– Az élelmiszerminőség és –biztonság talajbiológiai kérdései

– A baktériumok szerepe a talajban

– Részletes termesztéstechnológiai ajánlások

A könyv 2000 forintos kiskereskedelmi áron megvásárolható többek között a 2012-es év valamennyi jelentősebb mezőgazdasági kiállításon. Addig pedig az alapszintű talajbiológiai ismeretek megszerzésében is segítséget nyújtó kötetbe Ön is belelapozhat a Phylazonit Kft. honlapján.

baktériumtrágyázás talajbiológia