fbpx

A beforgatott jövő – Talajbiológiai és baktériumtrágyázási ismeretek mindenkinek

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Megjelent a talajközpontú gazdálkodás hiánypótlónak és úttörőnek szánt könyve, A beforgatott jövő. A 76 oldalas kötet szemléletesen és mindenki számára érthető módon taglalja azokat az elméleti és gyakorlati tudnivalókat, amelyek ismeretében sikeresebb szántóföldi növénytermesztés folytatható.

Az AGROmashEXPO nemzetközi mezőgazdasági és mezőgép vásáron, az AgrárgépShow mezőgazdasági eszköz- és gépkiállításon valamint ezzel egyidőben az Agrova-Bio Kft. székhelyén, Nyíregyházán debütált a növénytermesztési és talajélettel kapcsolatos ismeretekről szóló szakkönyv.

„A termőtalaj a növénytermesztés, ezáltal az emberi élet alapja.

De tudjuk-e valójában, milyen folyamatok zajlanak a talajban?

Ismerjük-e a termelés sikerét meghatározó alapvető összefüggéseket?

Megőrizhető-e hosszú távon talajaink termékenysége?

Könyvünk segít a talaj életének megismerésében és megértésében: közérthetően bemutatja, milyen kölcsönhatások működnek a termőföld és a termesztett növények között, egyben feltárja, hogyan folytatható intenzív, mégis környezetkímélő gazdálkodás.

A megfelelő talajélet kialakítása, a talaj termékenységének megőrzése napjainkra a fenntartható növénytermesztés meghatározó tényezőjévé vált.

Ehhez nyújt megoldást a baktériumtrágyázáson alapuló tápanyag-utánpótlás.

A tudományos ismereteken túl gyakorlati tapasztalatokon keresztül szeretnénk hasznos és alkalmazható tudást nyújtani a rutinos és kezdő gazdálkodók részére egyaránt.

Célunk az, hogy segítsünk eredményesebbé tenni a mezőgazdasági termelést.”

 

Ez a könyv azért született, hogy segítsen eredményesebbé tenni a növénytermesztést.

A második világháború lezárását követő évtizedekben, a „zöld forradalomnak” is nevezett időszakban az intenzív műtrágyázás és növényvédelem következtében, illetve a lényegesen nagyobb termőképességű fajták nemesítésének hatására nagyságrenddel nőttek meg a növénytermesztésben betakarítható termések.

A napjainkban köztermesztésben lévő fajták genetikailag nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek, mint amennyit ezekből általában realizálunk.

A fajták termésátlaga így számottevően növelhető a megfelelő agrotechnika alkalmazásával.

Az agrotechnika kritikus eleme a jó talajállapotot létrehozó talajművelés, továbbá a jól időzített növényvédelem és tápanyag-gazdálkodás.

A folyamatok szakszerűségén és hatékonyságán múlik a növénytermesztés eredményessége.

Ezzel párhuzamosan fontos kívánalom, hogy a beavatkozások ne károsítsák a környezetet, sőt, járuljanak hozzá annak megőrzéséhez, hiszen a mezőgazdasági termelés és a földi élet alapját jelentő termőtalajra úgy kell tekintenünk, mintha azt unokáinktól kaptuk volna kölcsön.

A könyv arra tesz kísérletet, hogy közérthetően tárja fel azokat a talajtani, agrokémiai és mikrobiológiai ismereteket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a talaj életét megérthessük és megismerhessük.

Ezekkel az ismeretekkel felvértezve megérthetjük a baktériumtrágyázás, illetve a mikrobiális oltóanyagok lényegét, és ezek gyakorlati alkalmazásának szükségességét is.

A biológiai szemléletű talajerő-gazdálkodás egy gyakorlati vezérfonaláról van szó, hiszen ismeretes, hogy egészséges talajélet nélkül nem teremthető meg a talajnak az a termékenysége, amely folyamatosan szükséges a növénytermesztés elvárt és kitűzött sikerességéhez, valamint az egészségesebb élelmiszerek előállításához.

Ízelítő a könyv tartalmából:

  • Szármaradványok és szénkörforgalom
  • Az élelmiszerminőség és –biztonság talajbiológiai kérdései
  • A szervestrágyázás hiányosságai
  • A baktériumok szerepe a talajban
  • A talajoltás folyamata
  • Részletes termesztéstechnológiai ajánlások
  • A Phylazonit felhasználásával elért gyakorlati eredmények

A könyv 2000 forintos kiskereskedelmi áron megvásárolható többek között a 2012-es év valamennyi jelentősebb mezőgazdasági kiállításon.

Addig pedig az alapszintű talajbiológiai ismeretek megszerzésében is segítséget nyújtó kötetbe Ön is belelapozhat a Phylazonit Kft. honlapján.

 

Szerk.