fbpx

BASF Szántóföld napja 2011

Írta: Sándor Ildikó - 2011 augusztus 05.

Parcellabejárással egybekötött gyakorlati bemutatót tartott a BASF Kondoroson, Hajdúböszörményben, Győrben és Szekszárdon, beszámolómban a szekszárdi rendezvény tapasztalatairól kapnak ízelítőt olvasóink.

Őszi búzában

A BASF az egyszeri és kétszeri védekezés termésnövelő hatásának különbségét vizsgálta, Szekszárdon is. A kezeletlen kontrollhoz képest a kalászhányáskor kijuttatott egyszeri 1 l/ha Tango Star®már 4,9 t/ha-ról 5,92 t/ha-ra emelte a termésátlagot, ezzel szemben az 1-2 szárcsomós állapotban kijuttatott 1,0 l/ha Inovis® és a kalászhányás végén kijuttatott 1,5 l/ha Opera® New 6,42 t/ha termésátlagot produkált úgy, hogy a pirenofóra- és vörösrozsda-fertőzöttséget leszorította.

Kísérletekkel igazolta a BASF a gombaölő szerek kétszeres alkalmazásának termésnövelő hatásátaz ezerszemtömeg, a termésátlag és az átrostált termés mennyiségi összehasonlításával. Döbbenetes eredmények születtek, ezerszemtömeget összehasonlítva 1,5-szeres, termésátlagot összehasonlítva 2-szeres míg az átrostált termés (q/ha) összehasonlításakor több mint 4-szeres mennyiségi különbséget is produkálhat a kétszeres kezelés. A kezeletlen kontrollhoz mindhárom mennyiségi összehasonlításban az Inovis 1,0 l/ha + Opera New 1,5 l/ha vezetett a strobirulin + azol kezelések előtt.

A fuzáriummal együtt kell élnünk, ennek módját, hatásának csökkentésére a megoldásokat viszont ismernünk kell. Az akár 90%-os DON-csökkentésre dolgozott ki megoldást a BASF. A kezeletlen kontroll tábla DON-tartalma átlag 3 mg/kg volt, a teljes virágzásban alkalmazott 1,5 l/ha Caramba® SL alkalmazásával ez az érték már csak 1,1 mg/kg, 2 l/ha Osiris® esetén viszont 0,8, 3 l/ha Osiris alkalmazásával pedig 0,3 mg/kg-ra csökkent, ami 90%-os eredményt jelent!

Gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a védekezés számát a pénztárca mellett az időjárás is befolyásolja. Ha csak egy kezelést tervezünk a levélbetegségek ellen, akkor kalászhányás kezdetére javasolt a Tango Star, de ha ezek után mégis van lehetőségünk Opera New kijuttatására, akkor jó esélyünk lehet akár 6q terméstöbblettel is számolni.

Kukoricában

A szekszárdi kukoricatábla fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött volt, az Ordax® Super kezelést követően viszont még maradt a táblában fenyércirok, ezért utólag egy Kelvin® 40 SC kezelést is kapott a kultúra. Amennyiben fenyércirok nincs a kukoricában, a Jumbo Turbo® egy menetben való kijuttatása elegendő, de fenyércirok fertőzés esetén osztottan (Kelvin 40 SC + Dash® HC, Cambio® + Dash HC) célszerű alkalmazni. A gyomirtó szerek hatása viaszos, szőrös levelű gyomok és egyszikű gyomfertőzés esetén fokozható nitrogén műtrágya kijuttatásával.

A BASF ajánlatának része 2-7 leveles kukoricában magról kelő gyomok ellen az Ordax Super (a szerkombináció tagjai: 0,15 l/ha Clio® + 3,3 l/ha Stomp® Super + 1 l/ha Dash HC) vagy Akris® SE 2 l/ha + Clio 0,15 l/ha + Break®-Thru 0,2 l/ha. 4-6 leveles kukoricában magról kelő egy és kétszikű, valamint az évelő kétszikűek ellen Stellar® 1,0 l/ha + Dash HC 1 l/ha, magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomok ellen pedig Jumbo Turbo (a szerkombináció tagjai: 1,0 l/ha Kelvin 40 SC + 2 l/ha Cambio + 1 l/ha Dash HC). Ugyanakkor 2-9 leveles kukoricában gyakorlatilag az utolsó pillanatban is van lehetőség a magról kelő, fejlett, 6-8 leveles gyomok elleni védekezésre 0,15 l/ha Clio és 1 l/ha Dash HC alkalmazásával. Az idén a csapadékos időjárás miatti megkésett kezeléseknek volt ideális megoldása.

A kakaslábfű, vidra keserűfű, fenyércirok, mezei acat, apró szulák, csattanó maszlag a leggyakrabban előforduló gyomok kukoricában, ezek ellen nyújt hatékony megoldást a Duo System®, de kizárólag Duo System kukorica hibridek esetében.

Tavaszi árpában

A szekszárdi árpatáblában a gyomok közül a ragadós galaj, a pipacs és az ebszékfű, a kártevők közül pedig a vetésfehérítő jelentette a legnagyobb problémát, ezek ellen az Arrat® + Dash® HC kombináció valamint a Fendona® 10 EC kontakt és gyomorméreg jelentette a megoldást.

Az Opera New termésnövelő hatását vizsgálta a BASF tavaszi árpában is, a zászlós levél kiterülésekor kijuttatott 1,5 l/ha dózis a kontroll parcella 5,68 t/ha termésátlagához képest 6,76 t/ha-t eredményez, amit természetesen a parcellabejáráskor csak megelőlegezhettünk, de az előző évben Táplánszentkereszten már teljesített a Pasadena fajta a 4 ismétléses kisparcellás kísérletben.

Szójában

A kultúra legjellemzőbb gyomnövényei a muharfélék, a kakaslábfű, a disznóparéjfélék, a köles és a libatopfélék. A BASF komplett szójatechnológiával rendelkezik, magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen vetés után, kelés előtt a gyomok szikleveles állapotánál 4,0 l/ha-os Wing®-P kezelést javasol, majd (különösen parlagfű fertőzöttség esetén) ezt 1 l/ha Pulsar® 40 kezeléssel célszerű kiegészíteni, amit a virágbimbó megjelenéséig lehet alkalmazni.

Napraforgóban

A napraforgó-termesztők a Pictor® gombaölő hatását már jól ismerik. Az idei kísérletekben ezért a BASF a termésnövelő hatásának igazolására állított be kísérleteket, amelyek azt igazolták, hogy intenzív tápanyagellátással alkalmazva hozza meg a ráfordítás költségét, sőt 30%-os terméstöbbletet is garantál, viszont extenzív körülmények között a kétszeres Pictor kezelés is csak 3%-os olajtermés növekedést eredményez, amellett hogy a fehérpenészes rothadást természetesen mindkét esetben drasztikusan leszorítja.

A BASF ajánlata a napraforgó termesztéstechnológiájában:

Preemergensen 3,5 l/ha Wing-P, posztemergensen 1,2 l/ha Pulsar 40, 2x 0,4-0,5 l/ha Pictor virágzás előtt és virágzáskor (már hidastraktorral).

Repcében

A szekszárdi bemutatón repcetáblán nem volt módunk megnézni a BASF termékek hatását, akik Kondoroson, Hajdúböszörményben vagy Győrben csatlakoztak a rendezvényhez, látták a hagyományos posztemergens Butisan® Star, és a Clearfield® gyomirtási rendszert képviselő Cleratop® hatását, valamint a 25%-os terméstöbbletet eredményező Caramba® Turbo és Pictor kombináció sikerét (Caramba Turbo 1,0 l/ha-os őszi és tavaszi kijuttatással valamint Pictor 0,5 l/ha tővirágzás idején történő alkalmazással).

A részletes eredményekért keressék bizalommal a BASF kollégáit személyesen vagy interneten a www.agro.basf.hu oldalon.

Sándor Ildikó