BASF Szántóföld napja 2011

Őszi búzában

Kísérletekkel igazolta a BASF a gombaölő szerek kétszeres alkalmazásának termésnövelő hatásátaz ezerszemtömeg, a termésátlag és az átrostált termés mennyiségi összehasonlításával. Döbbenetes eredmények születtek, ezerszemtömeget összehasonlítva 1,5-szeres, termésátlagot összehasonlítva 2-szeres míg az átrostált termés (q/ha) összehasonlításakor több mint 4-szeres mennyiségi különbséget is produkálhat a kétszeres kezelés. A kezeletlen kontrollhoz mindhárom mennyiségi összehasonlításban az Inovis 1,0 l/ha + Opera New 1,5 l/ha vezetett a strobirulin + azol kezelések előtt.

Gyakorlati tapasztalat igazolja, hogy a védekezés számát a pénztárca mellett az időjárás is befolyásolja. Ha csak egy kezelést tervezünk a levélbetegségek ellen, akkor kalászhányás kezdetére javasolt a Tango Star, de ha ezek után mégis van lehetőségünk Opera New kijuttatására, akkor jó esélyünk lehet akár 6q terméstöbblettel is számolni.

A szekszárdi kukoricatábla fenyércirokkal és kakaslábfűvel erősen fertőzött volt, az Ordax® Super kezelést követően viszont még maradt a táblában fenyércirok, ezért utólag egy Kelvin® 40 SC kezelést is kapott a kultúra. Amennyiben fenyércirok nincs a kukoricában, a Jumbo Turbo® egymenetben való kijuttatása elegendő, de fenyércirok fertőzés esetén osztottan (Kelvin 40 SC + Dash® HC, Cambio® + Dash HC) célszerű alkalmazni. A gyomirtó szerek hatása viaszos, szőrös levelű gyomok és egyszikű gyomfertőzés esetén fokozható nitrogén műtrágya kijuttatásával.

A kakaslábfű, vidra keserűfű, fenyércirok, mezei acat, apró szulák, csattanó maszlag a leggyakrabban előforduló gyomok kukoricában, ezek ellen nyújt hatékony megoldást a Duo System®, de kizárólag Duo System kukorica hibridek esetében.

A szekszárdi árpatáblában a gyomok közül a ragadós galaj, a pipacs és az ebszékfű, a kártevők közül pedig a vetésfehérítő jelentette a legnagyobb problémát, ezek ellen az Arrat® + Dash® HC kombináció valamint a Fendona® 10 EC kontakt és gyomorméreg jelentette a megoldást.

Szójában

Napraforgóban

A BASF ajánlata a napraforgó termesztéstechnológiájában:

Repcében

A részletes eredményekért keressék bizalommal a BASF kollégáit személyesen vagy interneten a www.agro.basf.hu oldalon.

szántóföld