Hibridek között – parcellabejárás a Pioneernél

A napraforgó, repce és kukorica hibridek fajta- és növényvédelmi bemutatójának három helyszín adott otthont, mi Kétsopronyban csatlakoztunk a Pioneer és DuPont Juniális szakmai programjához és az érdeklődő gazdálkodókhoz.

A Pioneer a világ vezető vetőmag-nemesítő és forgalmazó cége. Több mint nyolcvan év nemesítési- és termesztési tapasztalattal rendelkezik, hazánkban a kukoricát tekintve piacvezető, napraforgóban is a meghatározó, míg legfiatalabb növényüket, a repcét tekintve pedig mára minden 4. repce hibrid Pioneer. A termelői bizalom tehát tartósnak bizonyult eddig minden növénykultúrában. A rendezvény óta kirobbant GMO-történet az érintett gazdák és forgalmazók szemszögéből felháborító. A Pioneer Zrt. megkérdőjelezi a MgSzH mérési eredményeit, a cég saját vizsgálatai ugyanis nem igazolták a hatósági eredményeket. Ennek ellenére a Pioneer minden tekintetben együttműködik a hatóságokkal és a gazdálkodókkal, a kivágásra ítélt területeken teljes mértékben kártalanította a termelőket. Az idén márciusban módosított szabályok alapján a forgalomba hozatal előtt kötelező a külföldről származó vetőmag GMO-vizsgálata, és mivel az előírások az alkotmány szellemében teljes GMO-mentességre vonatkoznak, nincs határérték, ha GMO-nyomokra bukkan a hatóság, megsemmisíti a teljes növényállományt. A vizsgálat lezárásáig részletek latolgatásától eltekint a Kiadó. (Szerk.)

Repce hibridek

Már 2006 óta kínál repce fajtákat és hibrideket a Pioneer, a legfrissebb eredményeket Havas Tamás csongrádi-megyei agronómus mutatta be a jelenlévőknek. A legnagyobb érdeklődés természetesen az európai premiernek is számító Clearfield® technológia hazai bevezetését övezte. Az őszi káposztarepcében ez a gyomirtási technológia az egyetlen nem transzgenikus (genetikailag nem módosított) gyomirtószer-tűrő rendszer. A Clearfield® hibrideket azon gazdáknak ajánlják a nemesítők, akik megbízható és időjárás független gyomirtási technológiát keresnek, gyakorlatilag a teljes gyomskála elleni védekezést garantálva.

PX100CL: fél-törpe korai hibrid, átlagos olajtartalommal és nagy termőképességgel.

PT200CL: még erősen gyomfertőzött területen is sikeres repcetermést garantáló hagyományosan magas hibrid.

A Maximus hibrideket már jól ismerik a gazdálkodók, vetésterületük aránya évről-évre nő, mivel termelékenységben (jövedelmezőségben), a széles vetési optimumban (a késői vetést is tolerálja), télállóságban (mivel őszi túlnövekedésre nem hajlamos), állóképességben (csak 140-150 cm magas és rögtön a földfelszínnél elágazik) és betakarítási hatékonyságban is extra tulajdonságokkal rendelkeznek. A kisebb taposási kár, kisebb törési veszteség és alacsonyabb pergési veszteség is magasabb bevételt eredményeznek.

– PR44D06: a csoport zászlóshajójának tartott hibrid azoknak a termelőknek ajánlott, akiknek a nagy termőképesség mellett a minél korábbi betakaríthatóság és a betegség ellenállóság a fontos.

– PR45D03: Európában 500.000 hektáron termesztik, tehát már standard hibridnek tekinthető.

– PR45D01: Ez a hibrid szélsőséges évjáratokban, extenzív körülmények között is garantálja az oldalelágazásokat, ezáltal a magas becő számot. Jó ár-érték arányával kiegyensúlyozott jövedelmezőséget biztosít.

A hagyományos, magas hibridek „csak” olajtartalmukkal és termőképességükkel hívják fel magukra a figyelmet. A nemesítők kihangsúlyozzák, hogy a hibridek termőképességben felülmúlják a fajtákat.

– PR46W14: a fenti előnyökön túl a széles vetési optimum és nagyon jó termőképesség jellemzi, ezért is a termékcsoport etalonjának nevezik.

– PR46W20: a vetésidő elejére tanácsos tervezni visszafogott őszi növekedése miatt, viszont alacsonyabb habitusa miatt a viharokra kevésbé érzékeny.

– PR46W10: ez a hibrid viszont már későbbi vetésre is alkalmas, nagyon jó ár-értékaránya a fajták lecserélésére ösztönzi a termelőket.

Új kukorica hibridek

P9578 (FAO 330): Az MgSzH 2008-as és 2009-es regisztrációs kísérleteiben minden FAO 300-as standard hibridet megelőzött termésével a csoportjában (a legutóbbi évben a második helyre szorította a szintén Pioneer nemesítésű P9494), FAO 300 végi termése FAO 300 eleji vízleadással párosul.

P9494 (FAO 390): Ez a hibrid mind a termékfejlesztési, mind az államilag elismert posztregisztrációs kísérletekben kiugrott termésével, a standard hibridek átlagát 1 tonnával megelőzte.

Napraforgó ajánlat

Linolsavas napraforgó

A napraforgó hibridek hasznosítási irány szerint igen jelentősen eltérnek egymástól a különböző zsírsavak összetétele alapján. A napraforgó termesztés ma még több mint 90%-ban hagyományos, ún. linolsavas napraforgó hibridekre épül, amelyek olaja kb. 60-70 %-ban linolsavat tartalmaz.

Magas olajsavtartalmú (HO) napraforgó

Ennek a napraforgónak a táplálkozásban és alacsony jódszáma miatt a biodízel gyártásban is fontos szerep jut. A következő év HO újdonsága a P64HE39.

Express® Toleráns napraforgó

Az Express® toleráns gyomirtási technológiával olyan területeken is lehetővé vált a gazdaságos napraforgó termesztés, ahol eddig a nehezen vagy egyáltalán nem irtható kétszikű gyomnövények miatt (mezei acat, szerbtövis, parlagfű, csattanó maszlag, selyemmályva) lehetetlen volt, emellett megszűnt a napraforgó gyomirtás csapadéktól való függősége. Ezeket a hibrideket először Magyarország mellett Szlovákiában és Bulgáriában vezették be 2006-ban, kelet-európai mércével az akkori 100.000 hektárról ma már 850.000 hektárra nőtt a vetésterület. A következő évtől 3 új Express® toleráns napraforgó hibridet vezet be a Pioneer. Az egyik a már fent említett magas olajsav tartalmú hibrid, a másik kettő pedig normál limolsavas hibrid: P63LE13 és P64LE25.

Az új elnevezésekről

A 2011-2012-es évtől új nevezéktant vezet be a Pioneer. A P betű a Pioneert jelzi, a 6-os szám a napraforgót jelöli, a 3-as, vagy 4-es szám a tenyészidőt, az utolsó négy karakter pedig arra szolgál, hogy az adott fajta hasznosítási iránya, valamint a technológiája beazonosítható legyen. Az utolsó négy karakter első betűje három féle lehet: Az L betű a linolsavas napraforgót, a H betű a magas olajsavas napraforgót, a B betű a madáreleség napraforgót jelenti. A második karakter a hasznosítási irányt fémjelzi, vagyis az E az „Express-toleráns”, az L, vagy a H betű esetén a hagyományos gyomirtású (linolsavas vagy olajsavas) napraforgóról beszélünk.

Dudás Ervin

gmo kukorica napraforgó növénytermesztés pioneer repce hibrid