Hibridek között – parcellabejárás a Pioneernél

A napraforgó, repce és kukorica hibridek fajta- és növényvédelmi bemutatójának három helyszín adott otthont, mi Kétsopronyban csatlakoztunk a Pioneer és DuPont Juniális szakmai programjához és az érdeklődő gazdálkodókhoz.

Repce hibridek

PX100CL: fél-törpe korai hibrid, átlagos olajtartalommal és nagy termőképességgel.

A Maximus hibrideket már jól ismerik a gazdálkodók, vetésterületük aránya évről-évre nő, mivel termelékenységben (jövedelmezőségben), a széles vetési optimumban (a késői vetést is tolerálja), télállóságban (mivel őszi túlnövekedésre nem hajlamos), állóképességben (csak 140-150 cm magas és rögtön a földfelszínnél elágazik) és betakarítási hatékonyságban is extra tulajdonságokkal rendelkeznek. A kisebb taposási kár, kisebb törési veszteség és alacsonyabb pergési veszteség is magasabb bevételt eredményeznek.

– PR45D03: Európában 500.000 hektáron termesztik, tehát már standard hibridnek tekinthető.

A hagyományos, magas hibridek „csak” olajtartalmukkal és termőképességükkel hívják fel magukra a figyelmet. A nemesítők kihangsúlyozzák, hogy a hibridek termőképességben felülmúlják a fajtákat.

– PR46W20: a vetésidő elejére tanácsos tervezni visszafogott őszi növekedése miatt, viszont alacsonyabb habitusa miatt a viharokra kevésbé érzékeny.

Új kukorica hibridek

P9494 (FAO 390): Ez a hibrid mind a termékfejlesztési, mind az államilag elismert posztregisztrációs kísérletekben kiugrott termésével, a standard hibridek átlagát 1 tonnával megelőzte.

Linolsavas napraforgó

Magas olajsavtartalmú (HO) napraforgó

Express® Toleráns napraforgó

Az új elnevezésekről

Dudás Ervin

napraforgó repce hibrid