fbpx

A tritikálé élelmezési hasznosítására indult kutatási program Szegeden

Írta: Szerkesztőség - 2013 április 30.

Szeged, 2013. április 30., kedd (MTI) – A tritikálé, azaz a rozsbúza emberi élelmezési hasznosítására indult uniós támogatással kutatási program Szegeden.

Bóna Lajos, a Gabonakutató Nonprofit Kft. szakembere a projektet bemutató keddi konferencián elmondta, a tritikálé a búza és a rozs hibridjeként létrehozott 130-140 éves növény.

Kiválóan termeszthető rosszabb tápanyag-ellátottságú területeken, jól viseli a szélsőséges időjárási körülményeket, ugyanakkor kiemelkedő hozamokra is képes.

A gabonafélék közül Magyarországon rozsbúzából termett a legtöbb, 13 tonnát is meghaladó mennyiség egy hektáron.

 

A tritikálé élelmezési hasznosítására indult kutatási program Szegeden

 

A tritikálét elsősorban takarmányozási célokra használják, az elmúlt években végzett kutatások azonban azt mutatják, hogy az új nemesítésű fajták olyan tulajdonsággal bírnak, amelyek lehetőséget teremtenek az emberi élelmezésre is.

Ács Péter, a szegedi Diabet Trade Kft. projektvezetője elmondta: a kutatási programot a Gabonakutató Nonprofit Kft. partnereivel uniós támogatással, csaknem 400 millió forintból valósítják meg.

A program a fajtakutatástól, a vetőmagtermesztésen, a szántóföldi termelésen keresztül kiterjed a malmi feldolgozásra, a céllisztek előállítására és a megfelelő sütőipari technológiák, receptúrák kidolgozására.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a búzaliszttel kevert tritikálélisztből sütött kenyerek különleges beltartalmi értékekkel bírnak: élelmi rost és ásványianyag-tartalmuk magasabb, élvezeti értékük és eltarthatóságuk jobb, mint a hagyományos termékeké – közölte a szakember.

Hozzátette: lehetőség van a rozsbúza felhasználására a keksz- és tésztagyártásban, illetve cukrászati, valamint speciális diabetikus termékek készítésekor is.

 

MTI 2013. április 30.