fbpx
232398

Csomagoló gépsorral bővült a Bayer nagyigmándi vetőmagüzeme

Írta: Sándor Ildikó - 2023 szeptember 20.

A Bayer – Crop Science a szántóföldi növények vetőmagjainak egyik meghatározó termelője és forgalmazója világszerte. A cégcsoport hazai termelési központja a Nagyigmándi Vetőmagüzem, mely 90%-ban itthon termelt hibridkukorica és őszi káposztarepce vetőmagokkal látja el a hazai, valamint kelet- és közép-európai termelőket. A vetőmagüzem most új csomagoló gépsorral bővült, ezalkalomból látogattunk el mi is Nagyigmándra.

A Bayer cégcsoport DEKALB márkajelű vetőmagjai nemcsak Magyarországon, de egész Európában keresettek. A Nagyigmándon feldolgozott kukorica vagy repce vetőmag 30%-a kerül hazai piacra, a nagyobb hányad pedig főleg a közép-kelet-európai piacokon  kerül értékesítésre.

Nagyigmándi paraméterek dióhéjban

A Bayer cégcsoport 6 európai termelési központjának egyike a nagyigmándi, ebben a vetőmagüzemben évente átlagosan 850-900 ezer zsák hibridkukorica vetőmagot állítanak elő, ami a Bayer európai termelésének 12%-át teszi ki, ami kb. 900 ezer hektár vetésére elegendő, míg őszi káposztarepcéből az előállított 150 ezer zsák a vállalat európai termelésének 38%-a, ezzel kb. 450.000 hektár szükségletét biztosítva. Így évente átlagosan 500 kamionnyi kukorica és repce vetőmag megy innen a külpiacokra, kb. 25 milliárd Ft értékben.

Nagyigmándi vetőmagüzemében az új csomagoló gépsort 2023. szeptember 14-én helyezte ünnepélyesen üzembe a Bayer.

És hol vannak a termelők?

A vetőmagtermelés termelési-szolgáltatási szerződés keretében zajlik, minden évben kb. 4500 hektár termelésre szerződve. Partnereik kb. 60%-a családi gazdaság, 40%-a pedig nagyobb mezőgazdasági vállalkozás Magyarország szinte minden régiójából. Közel 3000 ha-on végeznek vetési-címerezési-permetezési szolgáltatásokat a közel 110 gépből álló szántóföldi flottával (ebből 2000 ha-t precíziósan vetnek).

A vetőmag fajtáikat a szatymazi kutatási központjukban nemesítik, hagyományos nemesítési eljárással, vetőmagtermeltetésük 100%-ban öntözött területeken történik. Minden idehaza megtermeltetett vetőmagjuk a nagyigmándi vetőmagüzemben kerül feldolgozásra és csomagolásra.

Mit tud a feldolgozó?

Egy technológia modernizálást és jelentős üzemi kapacitásnövelést követően az egykori vetőmagüzem ma már új köntösben dolgozik, ráadásul fosszilis energiahordozó nélkül, hisz a melléktermékként keletkező kukoricacsutkával fűtik a szárítókat. A vetőmagüzem bizonyítványa is hibátlan – tudtuk meg látogatásunkkor –, a feldolgozás ISO9901 és ESTA certifikált, minőségvizsgáló laboratóriumuk nemzeti akkreditációval rendelkezik (az ISTA tanúsítása is már folyamatban van), a fémzárolást pedig a NÉBIH által delegált hatósági jogkörben végzik.

És ki volt az ünnepelt?

Egy Concetti márkanevű, új automata csomagoló gépsort kapott a vetőmagüzem, az ünnepélyes szalagátvágásnak és a gépsor rendhagyó beindításának a hatósági döntéshozók, kiemelt partnerek is szemtanúi lehettek. A tisztítógépből, csomagológépből, palettázóból és fóliázóból álló gépsor kapacitása 1600 zsák/óra, így az üzem csomagolási kapacitása10-12.000 zsák/nap lett. Elődjéhez képest az új gép automatizált paletta előkészítéssel, fémdetektorral, hatósági címke ellenőrző szenzorral és hitelesített automata zsáksúlyellenőrző mérleggel lett felszerelve.

Az ünnepélyes indítás után a vetőmagüzem mindennapi rutinjába, sőt, talán kulisszatitkaiba is bepillantást nyertünk, a szántóföldről érkező kamiontól kezdve, a szárításon, laboron át a már megújult csomagolásig és értékesítési előkészületekig..

Bayer