fbpx
273137

Takarmányozás: 3 céget díjaznak az állattenyésztési napokon

Írta: Kohout Zoltán - 2024 április 26.

Hogyan hat a gél és a prestartes a naposkori brojlerekre? Hogyan lesz fenntartható a pecsenyekacsa-előállítás? Milyen megoldások születtek a föcstej-minőség javítására és a sertés-megbetegedések csökkentésére? Ezek a válaszok szültek szakmai elismeréseket az UBM-nek, a Bábolna Takarmánynak, és az Agrifirmnek az Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapokon.

naposcsibe
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Nagyobb haszon a brojlertakarmányozásban

Bár a 31. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Gazdanapok Szakkiállítás és Vásár mellett megrendezett termékdíjversenyre idén kicsit kevesebb pályamű érkezett, a szakmai színvonal ezúttal is tükrözte a hazai állattenyésztés és takarmányozás hagyományosan magas nívóját. Takarmányozás kategóriában az 1. díjat az UBM Feed Zrt. nyerte Naposkori gél és brojler prestarter együttes hatása című pályázatával. A cég terméke két saját szabadalom (maga a bioaktív anyagokat tartalmazó gél és az adagoló készülék) alapjára épül, és az eljárás alkalmazásával nagyobb gazdasági haszon érhető el. A naposkori gél és a brojler prestarter együttes alkalmazása jobb súlygyarapodást, kisebb elhullást és homogénebb állományt eredményez.

Fenntartható pecsenyekacsa-nevelés

A 2. díjat a Bábolna Takarmány Kft. kapta Alternatív takarmányozással a fenntartható és környezetbarát pecsenyekacsa előállításért nevű pályázatával. A Bonafarm-Bábolna egy fenntarthatóbb pecsenyekacsa-nevelési takarmányozást dolgozott ki, amelyben a nagy ökológiai lábnyommal rendelkező szójadarát extrahált repcedarával és DDGS-sel, a kukoricát cirokkal helyettesítik. Az emészthetőséget fitáz enzim kiegészítéssel javították, aminek hatására kevesebb Ca és P hozzáadásával lehet felnevelni a kacsákat. A nyersfehérje tartalmat NIR vizsgálatokkal ellenőrzik, amivel sokkal pontosabban beállítható ez a fontos mutató, és csökkenthető a felvett, illetve az ürített N mennyisége.

Több egészség, jobb föcstejminőség

A 3. díjat Agrifirm Zrt. kapta C-vita: hatékony megoldás sertések Streptococcus megbetegedésének megelőzésére és kocák föcstej minőségének javítására nevű pályaművével. A holland Agrifirm C-vita takarmánykiegészítő terméke közepes szénláncú zsírsavak elegye, amely Gram+ baktericid (baktérium ölő) hatása révén alkalmas a malacoknak és kocáknak ízületi-, illetve tüdőgyulladást és szívelégtelenséget okozó Streptococcus suis fertőzés megelőzésére, illetve csökkentésére. Prevenciós céllal 1, terápiásan 2 ezrelékben kell a takarmányhoz keverni (1 ill. 2kg/tonna).

(forrás: Hódmezőgazda)