fbpx

Vessen kukoricát a DEKALB-bal 2023-ban is!

Írta: - 2023 március 22. -Hirdetés

A megnövekedett vetésterületű őszi kultúrák térhódítása, az energiaválság normalizálódása és a biztató januári esőzések miatt optimistán tekinthet előre, aki a tavasszal DEKALB kukoricát tervez vetni.

A februári GOSZ-VSZT jelentés alapján az őszi vetésű kalászosok vetésterülete 11%-kal nőtt, az őszi káposztarepce vetésterülete 12%-kal csökkent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A kukoricatermesztés során fontos földgáz árának alakulása a tavaly ilyenkor mért szintre mérséklődött, mely késve, de feltételezhetően az inputanyagok árainak mérséklésében is jelentkezik majd.

A rekordmennyiségű januári, országos feltöltő csapadék javított a talajok vízháztartásán, és a sokéves csapadékátlagtól való pozitív eltérés szinte az ország teljes területén jellemző jelenleg.

[Kép: A sokéves átlagtól való csapadék eltérés az elmúlt 90 napban. Forrás: www.met.hu]

A hazai DEKALB kukoricaportfólió egy jelentős része a Bayer szatymazi nemesítőállomásáról származó és a hazai regisztrációs folyamatot teljesítő hibridekből áll. A hazai klimatikus viszonyokon edzett genetikáink kiváló teljesítményét a 2022. évi GOSZ-VSZT-NAK Kukorica Posztregisztrációs kísérleti eredmények is alátámasztják, ahol a több éréscsoport miatt megszerezhető győztes és dobogós helyezések több mint felét DEKALB hibridek szerezték meg. A tavalyi mostoha évjáratban ez különösen előkelő visszajelzés a hibridjeink aszály- és stressztűrő képességeit illetően.

[Grafikon: GOSZ-VSZT-NAK Posztregisztrációs Fajtakísérletek 2022 – középérésű fajták]

Amennyiben DEKALB vetőmaggal indul a kukoricavetési szezonnak, az alábbiakat javasoljuk:

  • Hibridjeink korai vethetőségét befolyásoló hidegtűrése és korai fejlődési erélye különböző. Amennyiben felmelegedés várható az időjárási előrejelzés során, a tervezett vetésmélységben mért alábbi napi átlagos talajhőmérsékletek esetén kezdhető az adott hibrid vetése:
  • Az eltérő csőflexibilitási karakter miatt egyes hibridek az intenzív technológia és magas várható termésszint esetén igénylik a tőszámsűrítést. Amennyiben a sokéves kukorica-hozamátlag és az idei termesztéstechnológia 12 t/ha feletti terméshozamot feltételez, a DKC4611, DKC5075, DKC5092 és DKC5206 esetén 80.000 tő/ha feletti beállt tőszám használata javasolt.
  • Flexibilis csőtípussal rendelkező hibridjeink (DKC3972, DKC4391, DKC4712, DKC4897) vetése esetén a tervezett termésszinthez illeszkedő, akár alacsonyabb tőszám használata is javasolt. Ehhez kiváló támpontot ad katalógusunk tőszámajánlása vagy a Climate FieldView rendszerében megtalálható, hibridspecifikus, változtatott tőszámú vetési tervkészítő felület.
  • A vetés minőségének magas szinten tartása érdekében, a vetőmag paramétereihez és a talajtípushoz illesztett vetőgép-beállítás és vetésmélység elengedhetetlen a megfelelő és egyöntetű állomány eléréshez. Az alacsony (200-240 g) ezerszemtömeggel rendelkező vetőmagok túl mélyre (7 cm) történő vetése esetén a kelés elhúzódó, heterogén lehet a csapadékviszonyoktól függően. A nedves réteg mélységétől, talajtípustól függően általánosságban 4-6 cm vetésmélység javasolt.

További információ: dekalb.hu

Fröhlich Benjámin, fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science

Bayer