fbpx

Mind népszerűbb az Év talaja-verseny: íme, az idei győztes!

Írta: Kohout Zoltán - 2023 szeptember 20.

Majdnem ezren szavaztak a hódmezővásárhelyi 6-os számú szelvényre, de általában is egyre nagyobb érdeklődés vidám és szakmai alapú aktivitás bontakozik ki az Év talaja-versengés körül.

Az idei Év talaja közönségszavazás során a győztes a 6-os számú, hódmezővásárhelyi talajszelvény, mely az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Hód-Mezőgazda Tanösvényé. A jelölés beküldője Szabó István, a Pro-Feed Kft. üzletág-fejlesztési igazgatója volt. A győztes szelvény a szavazás lezárásáig mintegy 949 szavazatot kapott, illetve megannyi hozzászólást. Ezek között számos szakmailag is értékes komment kísérte a szavazást. Dr. Parádi István biológus, növényélettan-kutató (ELTE) például a szelvény kapcsán rámutatott: látványosan mutatja, mi történik egy kitermelt, sittel feltöltött területtel, ha évekig nem bolygatjuk, és a legelőn élő növények gondjaira bízzuk: még a sitt is elindul a talajjá alakulás útján.

Második helyen a nagyecsedi, harmadik helyen Háromfa talajszelvénye végzett. A Magyar Talajtani Társaság – amelynek egyik fő célkitűzése a termőtalajok megmentése, a leromlás folyamatának megállítása, állapotuk javítása – felhívására kibontakozó versenysorozatban színes paletta, színvonalas vetélkedő jött össze, a szavazatszámok pedig várakozáson felül alakultak. Fantasztikus volt látni azt is, hogy mekkora összefogás alakult ki 1-1 szelvényfotó körül – írta a társaság közleménye.