Az Év Agrárembere 2020 döntőse: Holló Mátyás

Az uszódi Holló Mátyást mindig is az állattenyésztés érdekelte. A családi juhászatban töltött gyermekkora meghatározta jelenlegi életét is.

 

Holló Mátyás, Állattenyésztés kategória
Holló Mátyás, Állattenyésztés kategória

 

A kalocsai Dózsa György Mezőgazdasági Technikumban állategészségügyi végzettséget szerzett. Részt vett a Guba Sándor emlékversenyen, ahol juhászatukról írt szakdolgozata különdíjban részesült, így felvételt nyert a Kaposvári Egyetemre. Tanulmányait nem kezdte meg, mert édesapja egészségi állapota miatt választani kellett a tanulás és a gazdaság megtartása között. 25 év elteltével kijelenti, hogy jó döntést hozott.

Nős, 3 gyermek édesapja. Családja mindenben támogatja. Nagylánya agrármérnöknek tanul, de a gyakorlati teendőkből is kiveszi részét. Reméli, hogy lesz folytatás.

2001-től juhtörzstenyésztő a magyar merinó, a berrichon du cher és az ile de france fajtákkal. Büszke rá, hogy a veszélyeztetett magyar merinóból Magyarországon egyedüliként mind a 7 még létező vérvonalat tenyészti, és ezzel hozzájárul a fajta fenntartásához. Jelenleg 939 törzskönyvi nyilvántartásban szereplő juha és szaporulata van. Az anyákat meghatározott párosítási terv szerint háremezi.

2004-től a kiállítások állandó és sikeres résztvevője. 2013-ban az „Év juhtenyésztője”, 2017-ben az OMÉK nagydíjasa. 2020-ban meghívták Európa egyik legnagyobb kiállítására, a párizsi Salon International del’ Agriculture show-ra, a berrichon du cher bírálójának.

Hithű reformátusként az Egyházközség presbitere és pénztárosa. Az Uszód KSE elnöke és támogatója. Az MJKSZ elnökségi tagja. A Juh Szakmaközi Szervezet alapító elnökségi tagja, valamint a termelési munkacsoport vezetője. A NAK országos küldötte, gyepgazdálkodási munkacsoportjának tagja és a megyei juhtenyésztési alosztály vezetője. Küldetésének tartja, hogy juhászok érdekeit védje, anyagi és erkölcsi megbecsülésükért kiálljon. Gyermekalapítványok rendszeres támogatója. Mindemellett a település rendezvényeit is aktívan segíti anyagilag vagy éppen egy birkapörkölttel.

 

Válasszuk ki együtt az Év Agráremberét! Szavazzon Ön is ITT!

agrár agrárágazat állattenyésztés Az Év Agrárembere Holló Mátyás mezőgazdaság szavazás verseny
..