fbpx

Az agrárdigitalizáció megismerhető, tanulható tudomány

Írta: Barna Ferenc - 2023 február 05.

Tömény agrárdigitalizációs, gyakorlatba ültethető tudást szerezhet, aki a PREGA előtti napon, már február 07-én belevág a téma közepébe – precíziós információdömpingre lehet számítani. A PREGA teljes programjára szóló jegyek ára az idei évben jelentős kedvezménnyel érhetőek el a korábbi évekhez képest, sőt, a nulladik napra kedvezményes különjegy is elérhető.

Korábbi PREGA rendezvény, érdeklődők és szakemberek
Az együttgondolkodás eredménye már másnap a saját gazdaságban hasznosítható (fotó: Agroinform)

Azonnal hasznosítani tudás

Az agráradat digitalizációja témájában workshop kerül megrendezésre a gazdálkodóknak 2023. február 07.-én, 14:00-18:00 óra között:

Szó lesz az agráriumban használható térinformatikai rendszerek adatigényéről, a gyakori adatkezelési hibákról, az adatok rendszerezéséről, karbantartásáról, és hogy milyen szemléletre van szükség ahhoz, hogy az adatokból hasznos, döntéselőkészítő rendszerekbe integrálható információkat nyerhessen a gazdálkodó.

A workshop során hasznos információkat szerezhetnek a résztvevők:

  • a keletkező adatok információs rendszerbe történő átviteléről;
  • az adatátviteli rendszerek fejlődési folyamatairól a ma már gyakorlatban is alkalmazott felhő megoldásokra részletesen kitérve;
  • az olyan szoftveres megoldásokról, amelyekkel elkészíthetjük kijuttatási térképeinket fájl-, és monitorspecifikusan;
  • és a drónos képfeldolgozásról, melynek szemléltetéseképpen egy konkrét példán keresztül mutatja be Kauser Jakab a teljes képfeldogozási folyamatot.

Mennyibe kerül a jegy a workshopra?

A nulladik nap workshopján való részvétel ára nettó 20 000 forint (bruttó 25 400 forint), viszont NAK-tagok, a Magyarországi Precíziós Gazdálkodási Egyesület (MPGE) tagjai és diákok kedvezményes jegyet vásárolhatnak nettó 16 000 forintos áron (bruttó 20 320 forint). A február 07-i workshopra külön lehet jelentkezni.

További workshopok a PREGA-n február 09-én

A PREGA utolsó napján a tematikus szekciók mellett kettő workshopra kerül sor, ahol minden gazdálkodó közvetlenül beszélgethet majd a szakemberekkel.

  • AXIÁL workshop – 9:00-10:30

„Megoldások az Axiál Kft-től a mezőgazdaság digitalizációjára” – műhelyvezetők Okvátovity István, térinformatikus fejlesztő, AXIÁL Kft. és Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető, AXIÁL Kft.

A workshop lehetőséget ad arra, hogy az AXIÁL leendő és jelenlegi partnerei első kézből ismerhessék meg az AXIÁL megoldásait. A résztvevők gyakorlati kérdéseikre is választ kaphatnak majd, lehetőség lesz a kötetlen, szakmai beszélgetésre.

  • KITE workshop – 10:50-12:05

A KITE szakemberei mutatják be, hogy milyen szakmai alapú digitális és személyes szolgáltatásokkal segíti a termelést a Partner Profit Program keretein belül a KITE. Lépésről lépésre haladunk: látható lesz majd a különböző forrásból – műholdas, földközeli és erőgépekből – származó adatok gyűjtése és az adatelemzés.

Bemutatják a szakemberek a helyspecifikus talajmintavételt, és az erre alapozott tervezést és kijuttatást, a KITErkép alapú differenciált vetést, vagy a növényvédelemben nyújtott agrometeorológiai alapú előrejelzési szolgáltatást.

A megtervezett feladatok végrehajtásához a gépüzemeltetés-támogató szolgáltatás adja a hátteret és az elvégzett munkákról visszacsatolást a MyJohnDeere oldalról kaphat a gazdálkodó.

Támogatók