fbpx

Mostantól szorosan együttműködik a Phylazonit és az AgroVIR

Írta: - 2023 február 04.

Együttműködési megállapodást jelentett be az idei AGROmashEXPO-n a Phylazonit Kft. és az AgroVIR Kft. Az adminisztráció megkönnyítésén túl a ráfordítások megtérülése is könnyebben követhetővé válik, valamint adatalapú döntések születhetnek a mezőgazdaságban.

Vajda Péter Phylazonit Kft. vezetője és Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. vezetője

Több mint adminisztráció

A két vállalkozás egyik célja az együttműködéssel az volt, hogy a most induló Agro-Ökológiai Programban (AÖP) igénybe vett támogatások jogszerű felhasználását igazolhassa a termelő egy profi, digitális adminisztrációs háttér segítségével, de az AgroVIR rendszere ennél messze többet kínál a felhasználójának. A talajhoz kapcsolódó adatok révén a ráfordítások költséghatékonysága éppúgy nyomon követhető a segítségével, mint a vállalkozás egészének működése, a földbérleti szerződésektől kezdve az egyes inputanyagok megtérülésén át az egyes gépkapcsolatok hatékony működtetéséig.

„Szükség volt már egy ilyen együttműködésre a cégeink között, hiszen a talajjal kapcsolatos adatgyűjtést és -elemzést több tényező is sürgeti” – mondta Vajda Péter, a Phylazonit Kft. vezetője. Az EU a támogatásfelhasználás ellenőrzése érdekében egyre inkább elvárja az adatalapú termelést és a digitális adminisztrációt, ami megnyilvánul az e-Gazdálkodási Naplóban és az e-Permetezési Naplóban is – ezekkel legkésőbb jövőre mindenkinek meg kell barátkoznia. Másrészt a talajvédelem szempontjából is célszerű tudni, hogy mely ráfordításaink térültek meg.

Azt, hogy az Agro Ökológiai Programban tett mikrobiológiai vállalások igazolásához várhatóan milyen dokumentumokra lehet szükség, Vajda Péter a Phylazonit Kft ügyvezetője úgy gondolja, hogy a megvásárolt mikrobiológiai készítmény számlája; a készítmény engedélyokirata (mely kultúrában, milyen dózisban, milyen felhasználási móddal lehet kijuttatni) és a gazdálkodási napló, ami a fentieknek megfelelő kijuttatást igazolja elegendő lehet, de természetesen várjuk meg a végleges kihirdetést, amelyben erre is választ kapunk.

Partnerkedvezmények

Az AgroVIR Magyarországon elsőként alkotott a mezőgazdaságra specializált vállalatirányítási-ügyviteli rendszert. Az adatalapú gazdálkodás első lépése az adatrögzítés, először ezt kell elsajátítani az üzemekben. „A számok világosan elárulják az egyes ráfordítások hatékonyságát” – hangsúlyozta Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. vezetője. Erre Vajda Péter, hazánk legnagyobb mikrobiológiakészítmény-gyártója és a forgalmazója úgy reagált: „Állunk a megmérettetés elé!” A nyilvánvaló előnyökön túl a két cégvezető elmondta, hogy azok a gazdálkodók, akik mindkét vállalkozás szolgáltatásait igénybe veszik, egyedi kedvezményekre is számíthatnak a szolgáltatási/értékesítési áraikból. Ha a Phylazonit által kínált mikrobiológiai és egyéb technológiai elemeket vegyítjük az AgroVIR adminisztrációs és vállalatirányítási rendszerével, akkor nagy lépést tehetünk a költséghatékony és fenntartható gazdálkodás irányában!