fbpx

IKR vevőtalálkozó sorozat – új lendület, változatlan fogalom

Írta: Szerkesztőség - 2012 április 02.

Az IKR Agrár Kft. halasztott fizetési konstrukciókkal áll a gazdák rendelkezésére

  • növényvédő szer
  • vetőmag
  • műtrágya vásárlásakor egyaránt.

A szlovák Agrofert Holding – mint tulajdonos – vállalja az árfolyam kockázatot, a magyar gazdálkodó pedig betakarításkor tudja rendezni a számláját forintban vagy terményben egyaránt.

A kockázat átvállalása mellett viszont a termelők fizetési megbízhatóságát figyeli a cégcsoport.

A rendezvény – szokás szerint – felért egy szakmai továbbképzéssel, így pl. betekintést nyertünk a gabonapiaci előrejelzésekbe is.

A búzapiac még szélsőséges időjárás esetén sem fog nagy meglepetésekkel szolgálni a felhalmozódott világkészlet (220 millió tonna) miatt.

Változatlanul nagy lesz a takarmánybúza és a jó minőségű búza közötti árkülönbség.

Kukorica fronton már más a helyzet, annál is inkább, mert itt már meghatározó szerep jut Magyarországnak is az EU termelésében.

Egyre növekszik a bioetanol termelés is Magyarországon, gyakorlatilag eladható lesz a kukoricánk, bármilyen mennyiségben.

 

Míg a búza ára nyomott maradhat, addig az emelkedő kőolaj árakkal a kukorica ára is várhatóan nőni fog.

A napraforgóból eddig sokat, évente több mint 500.000 tonnát exportáltunk, azonban a hazai napraforgó feldolgozó kapacitás növekedésével ez a mennyiség folyamatosan csökkenni fog, sőt növekedni fog az import szerepe.

Repcéből már nem meghatározó a szerepünk (az EU termelésének 5%-a), így a hektikus árat a hazai terméseredmények nem tudják – továbbra sem – befolyásolni.

Az ezredfordulót követő években közvetlenül tapasztaltuk, hogy az éghajlati tényezők egyre kiszámíthatatlanabbul alakulnak, kimutathatóan növekszik az időjárási szélsőségek gyakorisága (az országos éves csapadékmennyiségek 1901-től induló mérési eredményei alapján a legszárazabb év 2011. volt, míg a legcsapadékosabb 2010.).

Bár az vitathatatlan, hogy az időjárás döntően alakítja növénytermesztésünk sikerét, a betakarításra kerülő termés mennyiségét nemcsak a klimatikus elemek alakítják.

Néhány technológiai elem, melyek segítségével mérsékelni tudjuk az időjárás negatív hatásait: rendkívül fontos a talajkímélő és nedvességmegőrző talajművelés, az okszerű tápanyag-visszapótlás és növényvédelem, nagyon sok múlik az alkalmazott vetéstechnológián és nem utolsó sorban a fajtaválasztáson.

Ezen a téren a nehézséget az jelenti, hogy a bőség zavarával küzdünk a választható szortimentet illetően, kukoricából több mint 400, napraforgóból közel 90 hibrid szerepelt tavaly a nemzeti fajtajegyzékünkben.

Mivel az eredményes termelés egyik alapfeltétele a termőhelyi feltételekhez és a termelési célkitűzéshez minél jobban illeszkedő fajta kiválasztása, nagy parcellás fajtakísérleti hálózatunk eredményeivel támogatni kívánjuk a fajtaválasztás megkönnyítését.

Lényeges azonban, hogy a termesztendő fajta kiválasztása csupán egy a sikeres termeléshez szükséges elemek sorában, alapvető fontosságú a vetéshez vásárolt vetőmag minősége is.

Az egyre növekvő termelési költségek miatt nem képezheti mérlegelés tárgyát a fémzárolt vetőmag használata.

Ugyanígy nem jelentheti meggondolás tárgyát a csávázott vetőmag vásárlása, amely az alkalmazott alacsony dózisnak köszönhetően kifejezetten költség-hatékonyan és környezetkímélő módon nyújt pótolhatatlan védelmet a kukorica számos fiatalkori kártevője és kórokozója ellen.

 

A növényvédő szer szaktanácsadásban és kereskedelemben újra teljessé vált az IKR ajánlata.

A döntések meghozatala előtt érdemes számolni, ezt támasztotta alá növényvédő szer használat költségvonzatainak összehasonlító elemzése is.

Egy kis ízelítő a számokból (2010-es adatok alapján):

 

Növényvédő szer költségek

repce

búza

kukorica

napraforgó

%, összes költséghez képest

15,6

10,3

9,6

14,1

Ft/ha

29.211

17.887

22.242

26.004

 

A terméseredményekhez, egyáltalán a gazdaságos termeléshez elengedhetetlen a tápanyag utánpótlás, amihez hozamkísérletek eredményeivel alátámasztott konkrét termékeket is ajánlott az IKR a résztvevőknek:

 

Csökkenő kéntartalom a talajban

A környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével pótolni kell a növényzet rendelkezésére álló ként.

Ugyanis szerepe van az enzimek, kéntartalmú aminósavak, fehérjék felépítésében, zsír- és olajsavak bioszintézisében. Hiányakor a növény kifakul, sárgul, repcénél növényszéli vörösödés, kanalasodás is előfordul.

Kénpótlásra nyújt lehetőséget a DASA, amelynek összetétele:

  • 26% Nitrogén (N) (7,5 % nitrát-nitrogén, 18,5% ammónium-nitrogén)
  • 13% kén (S)

Magnéziumpótlásra alkalmazható a Magnisul, melynek összetétele:

  • 21% nitrogén (N) (13,2% ammónium nitrogén formájában, 7,8% nitrát nitrogén formájában)
  • 11% kén (S)
  • minimum 5% vízoldható magnézium (MgO)

Cinkpótlásra ad lehetőséget a CORN Starter (NPK 15-20-10 + 1,5 Zn), amelynek összetétele:

  • 15% N, 20% P2O5, 10% K2O, 1,5% Zn,
  • + S, MgO, CaO

Ajánlott dózisa 120 kg/ha, amiben 1,8 kg a kijuttatott Zn, listaára pedig 154.000 Ft/t.

A széles termékpaletta részletes bemutatására a vevőtalálkozó is kevésnek bizonyult, így beszámolónkat két részre bontva a mezőgazdasági gépek kínálatával és a szervizszolgáltatás bemutatásával a következő hónapban jelentkezünk.

 

Sándor Ildikó