fbpx

Rekord és fék: nagy fordulat történik a mezőgépek piacán

Írta: Kohout Zoltán - 2024 június 13.

Teljes a „meghasonlás” a mezőgazdasági gépek és alkatrészek kereskedelmében. Míg az újgép-értékesítések a Covid évének szintje alá estek az idei év első negyedévében, addig az alkatrész-eladások újabb történelmi rekordot döntöttek.

mezőgazdasági gépkiállítás és vásár
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Felére csökkent az idei év első negyedévében a mezőgazdasági gépek forgalmazásának volumene a tavalyi év azonos időszakához képest – jelenti az Agrárközgazdasági Intézet. Ez azt jelenti, hogy a gazdák és gazdaságok által vásárolt új gépek értéke már a 40 milliárdot sem éri el, míg tavaly tavaszig 90, 2022-ben pedig bő 60 milliárdot költöttek. Viszont sokkal jobban alakultak, vagyis tartották az utóbbi 8 év töretlenül felfelé tartó trendjét az alkatrészvásárlások: majdnem 20 milliárdot költöttek a gazdák-gazdaságok, ami 2 százalékkal haladta meg a 2023-as azonos időszak szintjét.

A legtöbb pénzt persze most is erőgépek beszerzésére fordították – ez a szegmens a mezőgazdasági gépberuházások összértékének 54 százalékát tette ki. A teljes értékesítésen belül a vezérgépek közül a traktorok 35, a gabonakombájnok pedig 6 százalékos részarányt képviseltek. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest 343-mal kevesebb, azaz 404 új kerekes traktor frissítette a gépparkot 13,2 milliárdos értékben. A legnagyobb részarányt az 50 LE alatti, valamint az 50–100 LE-s kategória képviselte 28, illetve 22 százalékkal. Ezzel a 100 LE alatti traktorok a teljes traktorértékesítés felét adták 2024 első három hónapjában, míg egy évvel korábban ugyanez az érték mindössze 28 százalék volt. Az 50 LE alatti traktorok kivételével valamennyi teljesítménykategóriában jelentősen visszaesett a kereslet.

Érdekesség, hogy némileg enyhült a koncentráció a piacon: a márciusig tartó időszakban az első tíz cég és a három legnagyobb vállalkozás részesedése 13, illetve 14 százalékponttal csökkent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

(Forrás: AKI)