fbpx

50 milliárd a Megújuló vidék, megújuló agrárium programra

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 11.

Az élelmiszeripari üzemek kisléptékű fejlesztésére megjelent az Agrárminisztérium (AM) felhívása 50 milliárd forint keretösszeggel. A „Megújuló vidék, megújuló agrárium” programja keretében megjelent pályázat elsődleges célterülete az élelmiszer-feldolgozó – és a borászati üzemek.

 

Mezőgazdaság, agráriumAz agrárium minden szintű fejlesztése szükséges a minőségi élelmiszer termeléshez (Fotó: Barna Ferenc)

 

A pályázat lehetőséget biztosít célterületekhez kapcsolódóan:

  • eszközök -;
  • gépek -;
  • technológiai berendezések -;
  • élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállítójárművek beszerzése;
  • megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására.

 

A biztonságos élelmiszerellátás stratégiai jelentőségű

Nagy István, agrárminiszter a tájékoztatóban hangsúlyozta, hogy további műszaki fejlesztések szükségesek a biztonságos élelmiszerellátáshoz. Kulcskérdés a minőségi élelmiszertermelés szempontjából, hogy a hazai élelmiszer-előállítók folyamatosan fejlődjenek a legkorszerűbb technológiai lehetőségek alkalmazásával.

A támogatás egyszerűsített módon igényelhető, a támogatási intenzitás főszabály szerint 50%-os, de ez egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan ez eltérhet.

 

Mezőgazdaság, agráriumAz agrárium támogatásának e pályázat kapcsán minimum összege nincs, de a kérelemben elmehet a gazda 100 millióig (Fotó: Barna Ferenc)

 

A pályázati kiírás keretében a vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet, minimum összege pedig nincs

A forrásra mezőgazdasági termelők, valamint mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások pályázhatnak. Érdemi többletpontot ér a minél hosszabb ideje folyamatosan végzett mezőgazdasági vagy élelmiszeripari tevékenység, a meglévő értékesítési kapcsolatokat igazoló szerződések megléte, a termékinnováció, vagy az élelmiszeripari szakképesítés.

A VP3-4.2.1-4.2.2-1-21 kódszámú, „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” címú felhívás részletei a kormány pályázati portálján elérhetők.

Forrás: AM