fbpx

Traktor, kombájn: rekorddal tarol a hazai mezőgép-piac

Írta: Kohout Zoltán - 2021 június 11.

Az év elején még jócskán tomboló járvány 3. hulláma sem tudta átírni a papírformát: történelmi csúcson a gép- és alkatrész-vásárlások.

 

mezőgép
Illusztráció: Horizont Média/archív, Csomor Zsolt, Kristóf Imre

 

A tavalyi csúcsra is 13-9 százalékot vert rá a kereslet

Még soha ekkora értékben nem fogyott a mezőgazdasági gép és az alkatrész Magyarországon – írja a GÉPmax szakfolyóirat. A tavalyi rekord után várhatóan idén újabb csúcsot dönt a forgalmazás volumene Magyarországon. Tavaly negyedbillió, több mint 250 milliárd forintért vettek a gazdák-gazdaságok új gépeket, berendezéseket, illetve alkatrészeket. Mintha ez folytatódna: az idei év első 3 hónapja 13 százalékos növekedést hozott a tavalyi év elejéhez képest, ami csaknem 42 milliárd forintot jelent áremelkedések ellenére. Ugyanebben az időszakban alkatrészekre majdnem 15 milliárdot költöttek: ez 9 százalékos növekedés.

 

mezőgép

 

A GÉPmax szerint a korábbi évek koncentrációja is lassult a forgalmazók vezető csoportjában. Bár a gazdáknak eladott gépek és eszközök 64 százaléka a továbbra is a legerősebb 10 cégtől van, a részesedésük 2, a három legnagyobb vállalkozásé pedig 3 százalékponttal csökkent.

 

Most a 191-260 LE-s traktorok taroltak

A mezőgazdasági gépészeti lap – idézve Agrárközgazdasági Intézet jelentését – a traktorok eladásában 24 százalékos emelkedésről ír. A legnépszerűbbek továbbra is az 50-100 LE-s könnyű univerzális vontatók, de nagyot nőtt a 141-190 LE-s farmmindenes és még inkább a 191-260 LE-s traktorok kereslete. Kissé zsugorodott a gabonakombájn-piac és az önjáró rakodók értékesítése, de több teleszkópgémes és törzscsuklós homlokrakodó, illetve csúszókormányos kisrakodó fogyott.

Bálázóból 26 százalékkal csökkent a kereslet, míg legnagyobb darabszámban (1229) a különböző talajművelő gépeket vették a gazdálkodók. Szárzúzóból 47, ekéből 36, magágykészítőből 37, tárcsás talajművelőből 27, sorközművelő kultivátorból 63 százalékkal nőtt a kereslet. Tápanyag-kijuttató gépekből 22, vetőgépekből 43 százalékkal vettek többet, vetőgépekből pedig a legtöbbet a szemenkénti vetőgépekből adtak el.

 

mezőgép

 

Érződik az öntözésfejlesztés

A jelek szerint a gazdák tavaly kiköltekeztek a gyümölcs- és szőlőápolás gépeire. Idén év elején ugyanis 12 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel korábbitól. Az öntözőgépek eladása viszont továbbra is bővül. E szegmens 2,5-szeresére növekedett, 1 milliárd forint értékben telepítettek lineáris, körforgó rendszerű, csévélődobos és csepegtető öntözőberendezéseket. Szintén jó piaca volt a mezőgazdasági szállító járműveknek: pótkocsikból 35 százalékkal többet, 182 darabot értékesítettek március végéig.