fbpx

További területeken fertőz a járvány

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 05.

Idén agresszíven támad a madárinfluenza; a Nébih tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye újabb területén mutatták ki a magas patogenitású vírust. Több mint 20 ezer ludat kellett felszámolni a fertőzés miatt.

Lúd
Több megyében fertőz a madárinfluenza vírusa (Fotó csak illusztráció: Horizont Média/Barna Ferenc)

Megemelkedett az elhullás

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Bököny településén található, mintegy 20 300 húsludat számláló állományban a megemelkedett elhullás miatt merült fel a madárinfluenza gyanúja. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

A fertőzött állomány felszámolását a laboratóriumi visszaigazolás után megkezdték. Az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Ezeken a területeken további vizsgálatok indultak, valamint életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Májusban magas volt az esetszám

Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyében szintén jelen van még a madárinfluenza vírusa, így szeretnénk ismét felhívni a figyelmet, hogy a járványügyi fegyelmen nem szabad lazítani.

Az állatoknak szánt takarmányt és almot fedetten kell tárolni, illetve a megfelelő személyi higiéniára és jármű fertőtlenítésekre is nagy hangsúlyt kell fektetni.

Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása.

A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak.

Magyarország hústermelésének közel 50 százalékát a baromfiágazat adja. Az idei madárinfluenza járvány keményen sújtja a mezőgazdaság e szegmensét. Már alig található „tiszta” telep az országban, egyes gazdaságok az előneveltetésre már horvát, szlovén telepekkel szerződnek, hogy újra tudják indítani a termelést.

Forrás: Nébih
Összeállította: Barna Ferenc