Bezárás

Lemondott a korrupció gyanújába keveredett miniszter

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 25.

Bejelentette lemondását a korrupcióval gyanúsított Adrian Chesnoiu román mezőgazdasági miniszter, bár a tagadja a vádakat a közösségi oldalán tett bejegyzésben.

Adrian Chesnoiu és más emberek
A miniszter egy mezőgazdasági kiállításon (fotó: Adrian Chesnoiu közösségi oldala)

A szociáldemokrata román politikus kitart büntetlensége mellett

A bejegyzésében kiemeli, hogy nem követett el törvénybe ütköző cselekedeteket, és mindig igyekezett erkölcsi tartással, odaadással végezni feladatait. A nyilvánosság előtt megjelent információk hatására azonban úgy döntött, hogy lemond a miniszteri tisztségről, és felfüggeszti párttagságát a Szociáldemokrata Pártban (PSD).

Emellett arra kérte valamennyi parlamenti párt képviselőit, hogy szavazzák meg a mentelmi joga felfüggesztését, mert szeretné megvédeni magát a személyével kapcsolatos gyanúval szemben.

Vizsgatételek szerepelnek a vádban

A minisztert a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) egyes vezető állások betöltésére kiírt versenyvizsgák trükközésével gyanúsította meg. A vádhatóság szerint a szociáldemokrata politikus arra utasította egyik beosztottját – aki a vizsgáztató bizottság tagja volt -, hogy adja át a vizsgatételek egy részét az egyik bizalmi emberének. Így az általa preferált jelöltek a vizsga előtt a tételekhez juthattak, és sikeresen vizsgázhattak a meghirdetett vezetői állásokra.

A DNA azzal a kéréssel fordult a főügyészhez, hogy kezdeményezze a politikus képviselői mentelmi jogának a megvonását, mely lehetővé teszi az ügy alapos kivizsgálását.

Az ügyészség szerint az ez év februárja és áprilisa között szervezett, négy vizsgált versenyvizsga során miniszteri tanácsadói, osztályvezetői, illetve valamely megye mezőgazdasági hivatalának a vezetői és vezetőhelyettesi állását töltötték be.

A román kormány nem sokat várt, hamar reagált a bejelentésre

„Románia miniszterelnöke, Nicolae-Ionel Ciucă tudomásul vette Adrian Chesnoiu földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszteri tisztségéről való lemondásának bejelentését.”

Nem csak Romániában került kellemetlen helyzetbe a szakminiszter, másik szomszédunknál is szóba került már a tárca első emberének lemondása.

Forrás: Digi24