fbpx

Mondjon le! – megszólították a földművelési minisztert

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 26.

Lemondásra szólították fel a szlovák földművelési minisztert, mivel a tárcához több korrupciós ügyet kapcsoltak agártámogatások tárgyában – tudtuk meg az Új szó cikkéből.

A mezőgazdaságért felelős szlovák miniszter, Samuel Vlčan.
Samuel Vlčan, a szlovák földművelési miniszter (Fotó: topky.sk)

Sertésenként 4500 eurós agrártámogatás

A sertéstenyésztőknek folyósított állami támogatásokkal kapcsolatos botrány december végén robbant ki. A szlovák nyilvántartások szerint a hat sertéssel rendelkező vállalkozásnak összesen 27 ezer eurós támogatást fizettek ki, mely összeg önmagában meghaladta a cég utolsó három évi bevételét.

A támogatott vállalkozás tulajdonjoga közvetetten a földművelésügyi tárca államtitkárához köthető.

Mindez a miniszter tudomása és áldása mellett zajlott

A beszerzett információk szerint a szlovák mezőgazdaságot felügyelő miniszter személyesen hagyta jóvá a pénzek kifizetését.

Az agrártárca dolgozóinak e-mailezéséből világosan kiderül, hogy a minisztérium vezetője tudott arról, kiket érint a támogatás kifizetése, és ő maga szerette volna, ha minderre „csendben”, a nyilvánosság kizárásával kerülne sor.

„A Hlas a megszerzett információk alapján követeli Samuel Vlčan földművelési miniszter azonnali lemondását. Végső soron előkészítjük a büntetőfeljelentést” – mondta Róbert Puci, a Hlas SD képviselője.

A vizsgálódások alapján további kormányzati politikusok esetében is felmerült a gyanús támogatás, mely mögött tényleges teljesítés nincs.

Szlovákia 2021-ben javított a korrupcióellenes harc terén

A Transparency International friss elemzése szerint Szlovákia az Európai Unió országainak korrupciós listájának utolsó harmadában van, még mindig magas a visszaélések és a korrupciós ügyek száma.

A 1995 óta létező listát a korrupcióellenes szervezet rendszeresen frissíti, melynek alapját a hivatali hatáskörrel való visszaélések, pályázatok tisztasága, a kormány korrupcióellenes intézkedései képezik. Az utoljára közzétett Corruption Perceptions Index 180 országot rangsorol (0-tól 100-ig terjedő táblázatban tünteti fel a vizsgált országokat, a pontszám fordítottan arányos a korrupció mértékével).

Szlovákia világviszonylatban 52 ponttal az 56. helyen található, az uniós országok közül pedig csak öt (Görögország, Horvátország, Románia, Magyarország és Bulgária) van mögötte.

Forrás: Új Szó
Összeállította: Barna Ferenc