fbpx

„Fellázadtak” a spanyol gazdák

Írta: Csomor Zsolt - 2020 február 19.

Spanyol termelők tízezrei tüntetett a múlt héten, több tartományban is traktorokkal zártak le főútvonalakat. A farmerek szerint válságban van a spanyol mezőgazdaság, az ágazatban dolgozók helyzete mára ellehetetlenült.


Forrás_EL PAIS

A spanyol gazdálkodók sérelmezik, hogy ugyanolyan árat kapnak terményeikért, mint 20-30 évvel ezelőtt, ami költségeiket sem fedezi. Például egy kilogramm narancsot 20-22 eurocentből képesek megtermelni, miközben a felvásárlási ár évtizedek óta 18-20 eurocent.

A mezőgazdaságban dolgozók száma folyamatosan csökken, tömegesen hagynak fel a földműveléssel Spanyolországban. Az árkülönbséget tovább ronthatja a tervezett új uniós agrárpolitika, amelyik kevesebb támogatást és finanszírozást nyújtana az ágazatnak, a termelőknek, olvasható az Euronews oldalán. Ráadásul Brüsszel olyan megállapodást írt alá harmadik országokkal, ami még hátrányosabb helyzetbe hozza az uniós farmereket.

A gazdálkodók a piactól függnek, ami nem lehet kaotikus, fogalmazott a Fiatal Gazdák Szövetségének főtitkára. Hendikeppel kényszerítik a farmereket versenyre: harmadik országokkal, ahol nem kell megfelelni olyan termelési feltételeknek, mint az Unión belül.

Spanyolországban 700 ezer vidéki munkavállaló „tűnt el” 1985 óta. A munkahelyek megszűnése, a városokba költözés demográfiai válsággal súlyosbítja a spanyol falvak életét.