fbpx

PETKUS: sikeres pályázatok és innovációk

Írta: Agrárágazat-2022/3. lapszám cikke - 2022 március 09. -Hirdetés

Az elmúlt években nagymértékben javult a hazai terményszárító és terménytisztító technológiák korszerűsége. A gazdálkodók a régi eszközök egy részét a 2008–2011-es pályázati szezon eredményeként lecserélték. A 2016-ban kiírt és 2019-2020-ban megvalósult beruházások is jelentősen javítottak a hazai szárítók energetikai és károsanyag-kibocsátás korszerűsítésén. Ezzel együtt „zöldmezős” beruházásként több új terményfeldolgozó üzem is megépült.

Tavaly (2021 augusztus-szeptember) ismét lehetőséget kaptak a gazdálkodók szárító-, tisztító- és tárolókapacitások fejlesztésére és bővítésére, a teljesítmény és kapacitás megkötése nélkül, sőt érdemben szinte értékhatár megkötése nélkül. Ez a támogatás jó lehetőséget biztosított a nagyobb vállalkozások számára is (akik régóta várták ezt a lehetőséget), hogy lecseréljék a 20-30 éves, korszerűtlen terménytisztító-, szárító- és tárolótechnológiáikat, és akár komplett új „zöldmezős” beruházások pályázati megvalósítása is lehetővé vált.

A fenti pályázatok elbírálása – az előző évek gyakorlatától eltérően – gyorsan megtörtént, és a beruházók nagy része már konkrét határozatot tarthat a kezében a pályázat beadásától számított 3-4 hónapon belül. Ezekből a pályázati kiírásokból a PETKUS technológiák ismét jelentős részt tesznek ki, és messze kielégítik a pályázati, illetve a beruházói igényeket, hogy modern, korszerű, környezetkímélő és energiatakarékos üzemek valósuljanak meg. A beruházók és gazdálkodók bizalma töretlen a PETKUS termékei iránt, amit az a sok fejlesztés és innováció segít, ami mind a felhasználói és piaci visszajelzéseken alapszik. Az értékesítés mellett a PETKUS nagy hangsúlyt helyez a fejlesztésekre is. Mára már az egyik legelismertebb és legsikeresebb a PETKUS technológia a termény- és vetőmag-feldolgozás területén, melyet az utóbbi évek kimagasló innovatív megoldásai is erősítenek.

A tisztítógépek új generációja már elérhető sorozatgyártásban, melyek az „S” (vetőmag) és „X” (ipari nagy teljesítmény) jelzéssel kerültek a piacra, így az 1 tonna/ó precíziós vetőmag-feldolgozás igényétől akár a 300 t/h gabonatisztítás-teljesítménnyel is képesek dolgozni a megkívánt minőség biztosításával. Ezek a gépek már a modern „AIRMAX” rendszerrel ellátottak, és megnövelt légteljesítménnyel rendelkeznek, hogy a tisztítás minősége minden igényt ki tudjon elégíteni a feldolgozandó terményféleségeknél. Ezenfelül a „ROEBER” jelzéssel ellátott gépek már saját vezérlőpanellel rendelhetők, ahol a kezelők recepteket állíthatnak be különböző terményekhez, valamint ugyanazon termény akár különböző fajtáihoz is. Ez az első olyan tisztítóberendezés-sorozat melynél rögzítik a digitális adatokat, és így megvalósítható az adott tisztítási feltétel megismételhetősége.

Egy szárító- és tisztítótelep megvalósításakor Magyarországon jellemzően a tisztítási teljesítmények 50–100 t/h között mozognak. A PETKUS ebben a kategóriában is kínál a hazai piacon már bizonyított technológiát.

Következő lépésként a szárítók kerültek terítékre környezetvédelmi por- és zajterhelés, valamint energiatakarékosság tekintetében. A hatósági követelményekben köbméterenként 50 milligramm port tartalmazhat a szárítógépből kilépő levegő mennyisége, miközben a PETKUS szárítógépek már most is 15-18 milligramm igazoltan mért értékekkel dolgoznak. Az emberek környezettudatossága miatt egyre jobban le kell szorítani az értékeket, így az új szárítóberendezések hamarosan már aktív porleválasztó egységgel is elérhetők lesznek. A zaj is fontos korlátozó tényező, mert a telephelyeket sokszor „utoléri” a falu, ami már konfliktus forrása is lehet. Ennek a problémának a megoldására elérhető a ventilátorokra felszerelhető egyedi hangtompító „dob”, amely 9 dB zajcsökkentést biztosít a szárítógépen.

Az égéstermékek kibocsátásának minimalizálása a következő feladat. Jónak mondható szárítási feltételek esetén akár 30-40%os energiamegtakarítás is elérhető azzal, hogy a szárító gép szigetelt égőtérrel rendelkezik, amiben a beépített égő típusa optimalizált, valamint a visszahűtésből származó „hulladékhő” visszavezetésre kerül az égőtér oldalra. Az üzemeltetés során a szárító kezelése napjainkra annyira leegyszerűsödött, hogy az érintőképernyőn csupán három értéket kell beállítani, a többit elvégzi a PLC automatika a legkedvezőbb szárítási folyamat biztosítására.

A szárítás-tisztítás területén a PETKUS teljes technológiai sort tud kínálni saját anyagmozgató technológiával együtt a szükséges feldolgozási kapacitással, akár 5 tonna/órás lépcsőkkel. Mindezek mellett jelentős fejlesztések valósultak meg a vetőmag-feldolgozás gépei területén is. Az elmúlt 4-5 évben a PETKUS sok sikeres fejlesztést hajtott végre a csávázógépek (CM széria – rotorstator elv), az optikai válogatók (OS széria – transmission) és a fajsúlyszeparátorok (G széria – mid-ex) modernizációjával és innovatív funkciók alkalmazásával, amit ennek a cikknek a terjedelme nem enged részleteiben kifejteni, de az elérhetőségeinken szívesen adunk további felvilágosítást. Ezeket az eszközöket elsősorban a nagyobb nemesítőcégek vagy beruházók vásárolják, de ott vannak azok a típusok is a termékskálán, amelyek ár és teljesítmény tekintetében a kisebb vállalkozások számára is elérhetők. Ezek a termékek szinte saját magukat adják el, hiszen a PETKUS név mögött ott van a minőségi munka. Klímavédelemről beszélünk, ami más elvárást támaszt a szárítókkal és tisztítókkal szemben, és kifejezetten a vetőmag-előállítás területén.

Bármerre járunk az országban, sok korszerű teleppel találkozhatunk, sokat fejlődött a mezőgazdaságunk, de nem szabad megállni.

A PETKUS több évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, amelyre a beruházók biztonsággal támaszkodhatnak. A mára kialakult nem könnyű helyzetben – a világpiaci nyersanyagbeszerzési problémák, világpiaci trendek alakulása, a nyersanyagok limitált és kiszámíthatatlan elérhetősége, valamint az árak hektikus változása – a PETKUS – Közép–Európa Kft. meglévő és leendő Partnereivel korrekt és kompromisszumkész együttműködés keretében kívánja megvalósítani a beruházásokat. Előremutató és innovatív termékeket, berendezéseket, valamint technológiai sorokat kínál a Beruházók részére, hogy a jelenleg nem kis költséggel járó kivitelezések mielőbb megtérüljenek, és hosszú távon megelégedéssel szolgálják ki a felhasználók igényeit.

Gergely Sándor
cégvezető

Petkus