fbpx

Karintia: egyre többen vetnek szóját, a jelen sikernövénye

Írta: Kristóf Imre - 2024 június 03. -Hirdetés

Nagy volt az érdeklődés a gazdálkodók részéről, szója és kalászos növények Prémium és Bőtermő, Pannon régióra nemesített, gazdaságosan termeszthető fajtáit kínálta a Karintia Kft. az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

Akkor is kitartottak, amikor mások feladták

Több, mint egy évtizede érvel számos fórumon a Karintia, hogy a szójával érdemes foglalkozni. Nőtt is végre hazánkban a növény vetésterülete. A piaci igények tovább emelkednek ezért eredményesen lehet még nagyobb területen termeszteni.

A piaci lehetőségeket nézve úgy gondoljuk, hogy a szójának van jelene és lesz jövője is Magyarországon. A termény jól eladható, mert nagyon-nagy az igény a szójára, és ez elmondható az elkövetkezendő években is. 2025 januárjában egy százezer tonna kapacitású szójafeldolgozó üzem fog megépülni, ami hosszú távon biztosítja a szója piacát. A szója nagyon alacsony imputanyag költségen termeszthető növény, de kell hozzá szakértelem. Tavaly sok új szójatermesztő lépett be, ezeknek a termelőknek végigkísérjük a tenyészidőszakban a munkáját, és segítjük őket a termesztésben a siker érdekében. Nagyon nagy szerepe van a vetésforgóban is, a szója gyógyír a gazdálkodásban, ugyanis pillangósnövény révén nagyon jó elővetemény hatása van – nyilatkozta stábunknak Kőrösi Tibor, a Karintia Kft. fejlesztési vezetője.

Szója és kalászos, milyen fajtát vessünk?

Nem lehet már rutinból dönteni a fajták kiválasztásában. Az éghajlat és a terményeladási lehetőségek is jelentősen megváltoztak. Az előző időszakban Tartósan alacsony felvásárlási árak alakultak ki olyan terményeknél, amik évtizedeken át a gazdák fő bevételeit adták. A prémium minőségű búza felára pedig akár a 20.000 ft/t felárat is eléri. Ezért a Karintia most a szója mellett a prémium búzafajták vetésére biztatja a termelőket.

Az elmúlt 10 évben főleg a bőtermő búzafajták uralták a piacot. Nem volt jelentős árkülönbség a bőtermő, alap búzafajták és a prémium fajták közt. Ez a helyzet most megváltozik. Úgy tűnik, hogy a minőségi búzának lesz újra kereslete, a piac a prémium minőséget fogja megfizetni mert a bőtermőből jelentős túlkínálat van.

Szója vetése

Minőségi búza és történelmi hagyományok

Az országos átlagot nézve, az elmúlt harminc évben nem tudta meghaladni az öt és fél tonnás hektáronkéni mennyiséget a magyarországi búzatermés átlaga. Erre viszont nem lehet, de legalábbis nem érdemes mennyiségi búzatermesztést alapozni. A hazánktól Keletre lévő nagy gazdaságok sokkal inkább képesek versenyképesebb termelői áron és logisztikával ezt végrehajtani– hangsúlyozta a Karintia Kft. szakembere.

Magyarországon van múltja a minőségibúza-termesztésnek. Az 1929-es években hazánkban döntően nyugat-európai, alacsony fehérje tartalmú búzákat vetettek a gazdálkodók a nagy termés reményében.  Amikor a gazdasági világválság beütött, akkor ezeket a búzafajtákat nem vették meg, rengeteg eladatlan készlet maradt a gazdálkodóknál. Talán kicsit hasonló a helyzet a mostanihoz. Akkor született meg a Bánkúti 1201-es búzafajta, ami új irányba terelte a magyarországi búzatermesztést. Magyarország a minőségi búzatermesztés egyik fellegvárává vált, és azt gondoljuk, hogy ezek az alapok most is meg vannak, ezért ugyanúgy képesek lehetünk jó minőségű búzafajtákat előállítani.

Szaktanácsadás Hódmezővásárhelyen

Változtatásra van szükség, kulcsszó az ALKALMAZKODÁS

A Karintia Kft. szakemberei országjáró rendezvény buszukkal nagyon sok helyen találkoznak a gazdálkodókkal. – Hangsúlyozzuk ahol csak lehet, hogy piaci alapú szerkezetváltásra van szükség. Ehhez tudunk mi ajánlani megfelelő termesztéstechnológiát és imputanyagokat: vetőmagot, növényvédő szereket, műtrágyát. Akár szója, akár kalászosok esetén arra kérjük a gazdákat, hogy bátran keressék szakembereinket. Országos lefedettségünkben 16 területi kollégánk van, nagyon örülünk bármilyen kérdésnek, mert csak akkor tudunk előrejutni, ha ismerjük a problémát és erre közösen találunk megoldást.

További részletek: www.karintia.hu