fbpx

Forradalom a terménytisztításban

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 12. -Hirdetés

A PETKUS Technology GmbH már 1852-ben elindította a „Tisztítás Forradalmát”, és azóta is az innováció úttörője a vetőmagok és gabonafélék tisztításának, osztályozásának, tárolásának, válogatásának és csávázásának minden területén.

Petkus

A tisztítósor szinte minden lényegi berendezését megvizsgálták és korszerűsítették, de a legfontosabbat, az előtisztítót, amely a folyamat legelején a legtöbb szennyeződést kezeli, többnyire elhanyagolták.

A PETKUS, miután világszerte konzultált a felhasználókkal, és megértette a gondjaikat a gabonafeldolgozás örökös nehézségével kapcsolatban, előtérbe helyezte az előtisztító korszerűsítésének fontosságát.

A világ legkorszerűbb tisztítóberendezéseivel álltunk elő, és jelenleg forradalmasítjuk a vetőmagok és gabonafélék előtisztításának módját.

ELR rendszer (bal alsó kép) fogantyús működtetéssel és ALR rendszer (jobb alsó kép) nyomógombos működtetéssel

ELR rendszer (első kép) fogantyús működtetéssel és ALR rendszer (második kép) nyomógombos működtetéssel

Control panel

Control panel

Modern, számos változatban elérhető S tisztítóink illeszkednek a tisztítás és az osztályozási folyamatok különböző szakaszaihoz. Ezeknél a tisztítóberendezéseknél rendkívül korszerű módon kezelhetők a rosták és a rostaszekrények, az egész rostakeretnek olyan merevséget biztosítva, amilyen korábban soha nem létezett a tisztítóberendezésekben. A rosták rögzítésének és kioldásának módja, valamint azok könnyű cserélhetősége a világ számos üzemeltetője számára gyerekjátékká tette ezt a feladatot. Ez nemcsak a kezelő hatékonyságát, hanem a berendezés hasznos üzemidejét is megnöveli, ezáltal csökkentve a beruházás megtérülési idejét.

Az egyedülálló AIRMAX technológia lehetővé teszi a különböző légsebességek beállítását a termény légárammal való tisztítása során, és segít egy részleges fajsúly szerinti elválasztás elérésében. Mindez csökkenti a feldolgozás során a fajsúlyszeparátor terhelését – ehhez ultrahangos érzékelők kerültek elhelyezésre a csatornákban.

A tisztítógépek „roeber” változata saját vezérlőpanellel rendelkezik, ahol a kezelők recepteket állíthatnak be különböző terményekhez, valamint ugyanazon termény különböző fajtáihoz. Ez az első olyan tisztítóberendezés-sorozat, melynél rögzítik a digitális adatokat, és így megvalósítható az adott MŰKÖDÉS MEGISMÉTELHETŐSÉGE.

Petkus

A fő szempont minden tisztítónál a rostafelület (a rostanyílások százalékos arányával együtt) és a levegő hatékony felhasználása a termény tisztítására és az elszíváshoz. Az S tisztítóknál elérhető az egyes légcsatornákban a légáram sebességének mérési lehetősége, ezzel receptek készíthetők a termények hatékony tisztításához.

Korábban a tisztítóknál csak az elszívás sebességének elektronikus ellenőrzésére volt mód, az S tisztítóknál azonban lehetőség van a sebesség rögzítésére a vezérlőegységen, majd az ismét használható, ahogyan és amikor szükséges. Ez jelentősen megkönnyíti a gép beállítását még egy új kezelő számára is, a kezelői kitettség így minimálisra csökken.

Az, hogy a vetőmag vagy a termény hogyan is oszlik el a rostákon, mindig is egyfajta feltételezés volt a múltban. Az S tisztítók belső kamerákkal lettek felszerelve, melyek lehetővé teszik, hogy élőben kövessük a tisztítás folyamatát, ezzel biztosítva, hogy az üzemeltető megvalósíthassa a rostákon a termény maximális és tökéletes eloszlását a leghatékonyabb tisztítás elérése érdekében.

A PETKUS S tisztítógépek további előnye, hogy felhasználhatók az üzemeltető régi rostakészletei is, illetve egy speciális tartozékkal akár a versenytársak gépeiből származó rosták is rögzíthetőek a gépünkben.

kamera a terményszárítóban

Kamera a rostafelületeknél

A digitalizálás az egyetlen eszköz a hatékonyság növelésére és egy működési folyamat későbbi megismétlésére az emberi tényezőnek való kitettség minimalizálásával. Az emberi készség és tudás digitálisan kerül rögzítésre, és hatékony eredménnyé válik.

Amennyiben felkeltette érdeklődését az S tisztítóberendezés, és többet szeretne megtudni róla, forduljon munkatársainkhoz, és mi szívesen osztunk meg további részleteket az általunk gyártott különböző gépekről, melyeket a világ minden tájára szállítunk és telepítünk.

PETKUS – Közép-Európa Kft.
2045 Törökbálint, Dulácska u. 1/C
Email: [email protected]

Gergely Sándor cégvezető: [email protected]
Tel.: +36 30 299 2351

Porkoláb Gábor értékesítési vezető: [email protected]
Tel.: +36 30 299 1524

Petkus