fbpx

Legédesebb a világon (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2020 október 02.

Éretten, de még roppanós állapotban takarítják be a csemegekukorica-csöveket, hogy néhány órán belül máris konzervdobozba zárva őrizzék meg frissességüket akár éveken át. A Bonduelle békéscsabai konzervgyárában bemutatták a sajtó képviselőinek azt az új, szuperédes, prémium csemegekukorica konzervjüket, amit – elsőként a világon – a magyar vásárlók vehetnek le az áruházak polcairól.

 


Csemegekukorica-feldolgozás a békéscsabai gyárban

 

Gyorsaság és higiénia

Szemmel alig követhető gyorsasággal haladnak a kukoricacsövek a szalagokon, napi 50 kamionnal, 3,5 millió cső csemegekukorica érkezik a Bonduelle békéscsabai gyárába a szezon alatt. Ebből 1,5 millió doboz kukoricakonzervet állítanak elő a feldolgozás eredményeként naponta – mondta a gyárlátogatás során az Agrárágazatnak dr. Zahola-Pollák Vanda.

 


Dr. Zahola-Pollák Vanda, gyárigazgató

 

A békéscsabai gyár igazgatója bemutatta azt a feldolgozási technológiát, amelynek során a beérkező csöveket először gépekkel megtisztítják a csuhétól, majd szorgos kezek tisztítják és válogatják őket, míg az automata késekkel le nem vágják a szemeket. A továbbiakban láthattuk, hogy újbóli mosás, válogatás után fém dobozokba töltik, majd légmentesen lezárják és hőkezelik a kukoricaszemeket, hogy a termék évekig megőrizhesse kiváló minőségét. – Három magyarországi üzemünkben 150-160 ezer tonna csemegekukoricát dolgozunk fel évente, amiből 3 millió konzerv készül. Ez olyan mennyiség, hogy Budapesttől egészen Hawaii-ig és vissza érne a sor, ha egymás mellé raknánk őket. Most a kukoricának van a szezonja, de összesen 160 millió doboz konzervet állítunk elő itt, a békéscsabai üzemünkben: zöldborsó-, kukorica-, szárazbab- és csicseriborsó-konzerveket.  A hazánkban előállított tekintélyes mennyiségű kukorica 95%-át exportálják, így Magyarországon kívül Európa több mint 20 országába kerül a termék – mondta Dr. Zahola-Pollák Vanda.

 

Az USA után a világon a másodikak!

 


Szuperédes fajta Mezőberényben

 

Magyarország – az Egyesült Államok után Franciaországgal versenyben – a világ 2.-3. legnagyobb csemegekukorica-termelő országa. Nagyon jó a klíma és a talajok minősége, ezért a Bonduelle itt termelteti meg az európai csemegekukoricájának több mint felét közel 10 ezer ha-on.  A csemegekukorica-nemesítés a mind édesebb fajták előállítására törekszik. (Erről korábbi cikkünkben itt írtunk.) A Bonduelle itt, a mezőberényi területen termelteti meg az elsőként Magyarországon forgalmazott szuperédes, aranysárga prémium konzervének alapanyagát – mondta Pásztor Zsolt, a Bonduelle agrárigazgatója a kukoricaföldön tartott bemutatón.

 


Pásztor Zsolt, agrárigazgató

 

A csemegekukoricát roppanós állapotban, azonnal fel kell dolgozni, ha beérett, ezért a betakarítás idejét igyekszünk minél hosszabb időre széthúzni a vetési idő szakaszolásával. Ez azt jelenti, hogy április közepétől kezdjük a vetést július elejéig, ennek megfelelően július közepén indul a betakarítás az áprilisi vetésekkel, és október elején fejezzük be a késeieket. A legújabb Bonduelle Gold Prémium szuperédes kukoricát kiemelt minőségű talajba vetjük, fejlődése során sok napsütést kap. Ízét egyrészt a kiváló természeti tényezőknek és a különleges fajtának köszönheti. Hozzáadott cukor nélkül készül, de így is a csemegekukorica termékeink közül a legédesebbként kerül a boltokba.

(A gyárlátogatásról készült videónkat itt nézheti meg: Kattintson a videóért! )