fbpx

3,2 milliárd az agrártudomány támogatására

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 02.

A Szent István Egyetem sikeresen pályázott a Tématerületi Kiválósági Program 2020 felhívására a vízgazdálkodás, növénynemesítés és élelmiszerbiztonság témájában.

Az összesen 3,2 milliárd forint támogatás biztosít a Tématerületi Kiválósági Program 2020 az egyetemnek a vízgazdálkodás, növénynemesítés és élelmiszerbiztonság területére koncentráló kutatásokra, melyben érintett még a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Gabonakutató Nonprofit Kft. is.

A támogatott projektek lendületet adhatnak a kutatói utánpótlásnak, egyben a kutatási eredmények a magyar gazdaságnak jelentős piaci sikereket is hozhat. A Program egyik legfőbb célja, hogy a felsőoktatási intézmények és állami kutatóhelyek szakmai kiválóságai által tudományos újdonságtartalommal rendelkező termékek, technológiák vagy szolgáltatások kerüljön kifejlesztésre, melyek aztán bevezethetők a gyakorlatba.

 

 

A kutatási területek:

  • Az egyre gyakrabban előforduló és a változó mértékű aszálykárokat enyhíteni lehessen, ezáltal is hatékonyabbá téve mezőgazdaság termelékenységét. A hazai gazdálkodási módszereket folyamatosan igazítanunk kell a változó körülményekhez, mely során fontos: a területre érkező csapadék maximális beszivárogtatása; betárolása; a lefolyás -, a belvíz megelőzése.
  • Az élelmiszerbiztonság szintén fontos kérdés, kihat a gazdaságra, a termékek piacképességére, az ország nemzetközi megítélésére, társadalmunk. Ezt segítené egy olyan rádiófrekvenciás azonosító, nyomonkövetési rendszer kidolgozása és pilotszintű adaptálása, amellyel az élőállatok eredete a feldolgozási pontokon keresztül a teljes ellátási láncban nyomon követhető lenne.
  • Alternatív megoldás kidolgozása a szóját kiváltó fehérjeforrás biztosítása az állattenyésztés számára a gazdaságosabb termelés érdekében. Felmerülhet a sör- vagy olajipari melléktermékek, vagy a rovarliszt alapanyagként történő alkalmazása.
  • A búza biotikus és abiotikus tényezőkkel szembeni ellenállóságának vizsgálata, a termésbiztos és jövedelmező búzafajták előállítása.

 

 

Fotó: Barna Ferenc