Földi javak asztalunkon vásár a vácrátóti botanikus kertben

Írta: - 2014 október 03.

Október első vasárnapján, immár hetedik alkalommal rendezik meg a Földi javak asztalunkon termékkiállítás és vásárt a vácrátóti botanikus kertben, amelyen az érdeklődők helyi termelők, bio- és ökogazdák közvetítésével barangolhatnak a hagyományosan készült ételek világában – közölte a szervező Magyar Tudományos Akadémia (MTA) ökológiai kutatóközpontja az MTI-vel.

Az egynapos rendezvényen az idén több mint 40 kiállító lesz jelen, akik többek között lekvárokkal, mézekkel, mangalicából készült termékekkel, teákkal, biozöldségekkel várják a kertbe látogatókat, valamint kézművesek mutatják be, és árusítják különleges termékeiket. Minden évben képviselteti magát a helyi termelők mellett a Kiskunsági Hagyományőrző Egyesület is, amelynek tagjai tanyáikon biogazdálkodást folytatnak, őshonos növény- és állatfajtákkal foglalkoznak, és a hazai Slow Food-ot is képviselik.

Ez a nemzetközi mozgalom az egyes országok és régiók étkezési hagyományainak, a helyi „étkultúrák” sokrétűségének a megőrzése érdekében jött létre. Elnevezésével a gyorsétkezdei „fast food” étkezési stílus ellentétére, a „lassú”, odafigyelő, hagyományos táplálkozásra irányítja a figyelmet. A rendezvénynek ebben az évben különösen sok kiegészítő programja lesz: a Magyar Madártani Egyesület Börzsönyi Helyi Csoportja a rendezvény keretében a botanikus kertben tartja az Európai Madármegfigyelő Napok regionális programját. Emellett díjtalan vezetett séta, festőkurzus, állomásos játék, termés- és tobozkiállítás és sok más várja az érdeklődőket. A szervezők a kicsikre is gondoltak: egyebek között meseprogram és a mesékhez kötődő növényes foglalkozás várja a kicsiket. A részletes program a vácrátóti botanikus kert honlapján, a www.botanikuskert.hu oldalon olvasható.

MTI 2014. október 3.