fbpx

Lehet összeállítani a kérelmet egymilliárd értékben

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 19.

Megjelent 50 milliárd forintos keretösszeggel a terménytárolók, szárítók és tisztítók támogatása témakörben a pályázat a megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében. A támogatási kérelem benyújtására a felület 2021. augusztus 2-én nyílik, egy pályázó maximum egymilliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhet.

 

Egymilliárd összegű is lehet ez a mezőgazdasági pályázat
Egymilliárd összegű is lehet ez a mezőgazdasági pályázat (Fotó: Barna Ferenc)

 

A szántóföldi növénytermesztés technológiai színvonalát emelni kell

Központi kérdés a megtermelt és betakarított szántóföldi termények szakszerű tisztítása, tárolása és szárítása. A minőség megóvása és a tárolási veszteségek minimalizálása csak megfelelő műszaki színvonalú tárolókban, a legkorszerűbb szárító és tisztító berendezések alkalmazásával lehetséges. Az utóbbi időben egyre nagyobb teret kapó cirok termelés is igényli a szakszerű és korszerű szárítókat, tárolókat.

A technológiai kapacitások létrehozása érdekében a mezőgazdasági termelők önállóan támogatható tevékenységként igényelhetnek támogatást terménytisztítók és terményszárítók létesítésére, terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai korszerűsítésére, valamint energiahatékonyságának javítására. E fejlesztésekhez kapcsolódóan, üzemen belüli anyagmozgatás gépeire, így az ömlesztett anyagok rakodására szolgáló rakodógépek, targoncák beszerzésére is van lehetőség.

A pályázat kódszáma: VP2-4.1.7-21

A pályázat címe: Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása

A felhívás letölthető a kormány tematikus pályázati oldaláról.

 

Egymilliárd összegű is lehet ez a mezőgazdasági pályázat
Terménytárolók, szárítók és tisztítók fejlesztésének támogatása, akár egymilliárd összegű támogatási kérelem is összeállítható (Fotó: Barna Ferenc)

 

Önállóan támogatott tevékenységek

A) Terménytisztítók és terményszárítók létesítése, terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai korszerűsítése, továbbá a kapcsolódó eszközök, technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása.

  • Terményszárítók létesítése, kapacitásnövelése (például: mobil és folyamatos üzemű szárítóberendezések, vízszintes szalagos szárítók).
  • Univerzális magtisztítók, elő- és utótisztítók létesítése, kapacitásnövelése.
  • Terményszárítók, terménytisztítók, és terménytárolók technológiai felújítása, valamint az azok üzemeltetéséhez kapcsolódó épített vagy mobil eszközök, valamint a kapcsolódó technológiák létesítése, beszerzése és technológiai felújítása.

B) Terménytárolók, terménytisztítók és terményszárítók energiahatékonyságának javítása, megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazása.

  • Energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenységek.

Meglévő terménytisztítók, terményszárítók, terménytárolók, továbbá azokhoz kapcsolódó egyéb meglévő épületek (például: kezelőhelyiségek, szociális épületek) energetikai hatékonyságnövelés céljából történő felújítása és korszerűsítése.

  • Megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazása.

Terményszárítók, terménytisztítók, terménytárolók, továbbá azokhoz kapcsolódó egyéb épületek (például: kezelőhelyiségek, szociális épületek) energiaigényének fedezése megújuló energia előállításával.

 

Egymilliárd összegű is lehet ez a mezőgazdasági pályázat
Négy, közvetlenül egymást követő szakaszban nyílik meg a pályázat (Fotó: Barna Ferenc)

 

A benyújtás szakaszai

  • augusztus 2. – 2021. augusztus 16.
  • augusztus 17. – 2021. augusztus 30.
  • augusztus 31. – 2021. szeptember 13.
  • szeptember 14. – 2021. szeptember 27.

 

A támogatás összege

Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás összege – igénylőnként – minimum 50 millió forint, maximum egymilliárd forint.

Figyelem! A kiírás szerint nem támogatott, de a kérelemben megjelölt tételek levonásra kerülnek a jóváhagyható támogatási összegből, amennyiben az igényelhető minimum határ alá kerül, a támogatási kérelmet el kell utasítani.

A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a.

A fiatal mezőgazdasági termelő által végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

A kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.

 

Egymilliárd összegű is lehet ez a mezőgazdasági pályázat
Van lehetőség a megfelelő tartalmú kérelemmel a többlet pontok gyűjtésére, hogy közelebb legyünk az egymilliárd lehetőségéhez (Fotó: Barna Ferenc)

 

Többlet pont jár az értékelésnél:

  • a termelői csoporti, termelői szervezeti tagság igazolásáért,
  • a környezeti szempontok érvényesítésekor,
  • a foglalkoztatotti létszám növelésének vállalásakor,
  • a térségi szempontoknak való megfelelésért,
  • az energiahatékonyság javításra irányuló tevékenységért,
  • a megújuló energiaforrást hasznosító technológia fejlesztéséért vagy kiépítéséért.

Érdemes figyelni a szakportálokat, további nagyösszegű pályázatok várhatók a mezőgazdaság területén.

 

Forrás: Balázsik Zsófia, AGRÁR-SZAKTANÁCSADÓ