fbpx

Pánikszerű esésben a gabonaárak

Írta: Kohout Zoltán - 2024 július 11.

Csökkenő terméskilátásokról számolnak be a búza, a repce terén is Európában, ami elvben stabilizálná, emelné, de az olcsó orosz áru nyomása lehúzza az árakat…

Zuhan a búza ára

– annak ellenére például, hogy Franciaországban a termése jelentős csökkenéséről számolnak be. A francia mezőgazdasági minisztérium (Agreste) 15%-kal kisebb, 29,7 millió tonnás búzatermést vár, kiemelve, hogy az utóbbi 20 évben ez a második betakarítás, amikor nem érik el a 30 millió tonnát. Az ok döntően a klímaválság. Bár a franciák Európa legnagyobb búzatermesztői és -exportőrei, a költségek növekedése és az árak tavaly óta tapasztalható gyengesége miatt félő, hogy sokan el is fordulnak a szegmenstől. Márpedig a helyzet nem fog javulni, miután a legfőbb nyomást az orosz dömpingáru helyezi a búzára. Bár az oroszoknál is gyenge termés jön búzából, így is hatalmas mennyiséget zúdítanak a világpiacra, ráadásul a tavalyi rekordtermésből még jelentős készletekkel rendelkeznek. (Sőt, a legfrissebb hírek szerint a korábbi számos lefelé módosítás után a napokban már felfelé módosították a termésbecsléseket, így a 80,7 helyett 84,1 millió tonnás búzatermést várnak.)

Kisebb eréllyel, de hat az árak gyengélkedésére az USA búzatermelése is, ami várhatóan az átlagnál magasabb lesz. Ott az őszi búza betakarítása július 7-én kétharmados készültségnél 11%-kal haladja meg az átlagot.

Az európai határidős piacon a búza ára az új betakarításra (szeptember) a jelenlegi kereskedésben 1 euróval magasabb, 222 euró tonnánként. A következő, decemberi dátum 0,75 euróval magasabb, 230 eurós árat jelent tonnánként.

Ugyancsak érdekes a repce hirtelen fordulója

A múlt héten még 500 euró fölé emelkedett, aztán e hét elején csökkenni kezdett az olajnövény jegyzése. Annak ellenére is, hogy az egyik nagy termesztő, Franciaország mintegy 10%-kal kisebb, 3,94 millió tonnás termést vár. Az európai határidős piacon az új betakarítás (augusztus) repce ára tonnánként 10 euróval 484,50 euróra csökkent a folyamatos kereskedés során. Az ezt követő novemberi dátum szintén 10 euróval, 491,50 euróra esik tonnánként.

Mindezeket megerősíti az Agritel friss összesítése is: a búza (-3,4%), a kukorica (-4,2%) és a szójabab (-2,7%) határidős árai csökkentek Chicagóban; az Euronexten a búza 2024. szeptemberi kontraktusa -3, a kukorica 2024. novemberi kontraktusa -1,1, a repce pedig -1,1%-kal esett. Itt is megjegyzik: a várhatóan jelentősen alacsonyabb termés támogatja az európai búzapiacot az exportpiacon, de ezt hátrányosan érinti a jelenleg versenyképesebb orosz búza olcsó alacsony ára.