fbpx

Napi 1,7 milliárdos agrártámogatás az első félévben

Írta: Kohout Zoltán - 2020 október 07.

Az egészévi, 700 milliárdos keretből 325 milliárdot fizettek ki a hazai gazdaságoknak az idei év első felében. Honnan volt ennyi pénz?

 

156 milliárd egyenesen

A magyar állam idei évi agrár- és vidékfejlesztési támogatásaira elkülönített 700 milliárd forintból összességében 325 milliárd forintot fizettek ki 2020 első fél évében – természetesen nem mindig időarányosan. Sok támogatás az év második felében vagy egyes jogcímeknél áthúzódó kifizetések során teljesül. A kifizetések csaknem felét (48 százalékát) a termelőknek nyújtott közvetlen támogatások képezték. Ennek keretében, 156 milliárd forintot vehettek igénybe a gazdálkodók az első hat hónapban. A Vidékfejlesztési Program (VP) 2014–2020 intézkedéseire 119 milliárdot folyósítottak ugyanebben az időben, míg a Magyar Halgazdálkodási Operatív Programból 1,7 milliárd kifizetése valósult meg. A hazai költségvetésből finanszírozott támogatások keretében 42 milliárd forinthoz jutottak a gazdák, míg a piac szabályozását célzó intézkedésekre bő 6 milliárdot költöttünk: ennek zöme továbbra is a kiegészítő nemzeti támogatással működő programokat fedezte, jobbára nemzeti forrásból – összegzi hírlevelében az Agrárgazdasági Kutatóintézet.

 

 

Döntően EU-pénzből erősítünk

Az első fél évben az agrárium és a vidék fejlesztését célzó támogatási összeg 79-21 százalékban oszlott meg az uniós és a nemzeti forrás között. EU-forrásból 255,5, hazai forrásból további 69 milliárd forintot fizettek ki idén június 30-ig. Ezen belül a társfinanszírozással megvalósult támogatásokra (VP, MAHOP, valamint Egyéb uniós támogatást kiegészítő támogatások) uniós forrásból bő 97, hazai költségvetésből 27 milliárd forintot fordítottak, ami 78-22 százalékos társfinanszírozási arányt jelent.

 

 

Zöldítés, takarmányozás, termesztés

A közvetlen támogatások jogcímein 2020 első fél évében 156 milliárd forint jutott el a termelőkhöz – jellemzően zöldítési és területalapú támogatásként. E támogatások csaknem 47 százalékát (73 milliárd) a zöldítési támogatás tette ki, és 30 százalékos arányt képviselt a területalapú támogatás (46 milliárd). (A 2019. évi egységes kérelmek után járó területalapú támogatások előlegkifizetése tavaly megtörtént, a fennmaradó részét 2020 első fél évének végéig kapták meg a gazdák.) A termeléshez kötött támogatások 10,6 százalékos arányt képviseltek a 16,5 milliárd forint kifizetéssel. A szálas és szemes fehérjenövények támogatására 8,5 milliárd forintot fizettek ki, ami közel azonos arányban oszlott meg a növénykultúrák között. Cukorrépa-termesztés támogatására 2,5, gyümölcstermesztés támogatására (extenzív és intenzív) 2,2 milliárd, zöldségnövények és ipari zöldségnövények termesztéséhez 1,6-1,6 milliárd forintot folyósítottak.