fbpx

Bodzabaj: nagy termés, alacsony vételár

Írta: Kristóf Imre - 2018 július 05.

Bodzabaj: nagy termés, alacsony vételár

Augusztusban lesz csak a bodzaszüret, de már most látszik, hogy sok jóra nem számíthatnak a termelők: a tavalyihoz hasonlóan idén is túltermelés és alacsony árak valószínűsíthetők.

A jövedelmező 2016-os év

Két éve jó termést, a vadon gyűjtött bogyókkal együtt mintegy 20 ezer tonnát takarítottak be, miközben az egyetlen jelentős európai konkurensnek számító Ausztriában – a fagykárok miatt – alacsony volt a hozam. Az akkori, kilónként 180 forintot is elérő felvásárlási árak jó jövedelmet biztosítottak a termelőknek. Tavaly azonban összeomlott a piac, az alig 60-70 forintos árak mellett volt olyan időszak is a szezonban, amikor egyáltalán nem kellett a bodza, néhány termelő le sem szedte a termést. – Az alacsony ár oka a túltermelés, ami annak a következménye, hogy rengeteg bodzát telepítettek az utóbbi években, ekkora mennyiség viszont nem kell a piacnak – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke a Világgazdaságnak.

Területcsökkenés várható

A bodza az elmúlt 10-15 évben lett különösen népszerű, mert alacsony a tőke- és a munkaerőigénye, és viszonylag könnyen kezelhető. A támogatás viszont a bodzára is ugyanannyi, mint egy nagy tőkeigényű, szuperintenzív gyümölcsösre, vagyis hektáronként 300-400 ezer forint, és köztudott, hogy egyes termelőknek a támogatás az elsődleges. A rendszerváltáskor még csak a vad bokrokról gyűjtötték a gyümölcsöt, és azt adták le a felvásárlóknak, az 1990-es évek közepén azonban elkezdődött az ültetvények telepítése. Idén, ha csak négy tonna lesz az átlagtermés, a mostani 6500 hektáros termőterületről akkor is 26 ezer tonna jön össze, a piac viszont csak körülbelül 20 ezer tonnát tud felvenni.

Apáti Ferenc szerint feltételezhető, hogy a következő években is várható túltermelés újra eltünteti a piacról az ültetvények egy részét.

Kristóf Imre