fbpx

Az afrikai sertéspestis elleni kárpátaljai intézkedéseket tekintették át Ungváron

Írta: Szerkesztőség - 2014 március 28.

Varga Béla, az MTI tudósítója jelenti:

Az afrikai sertéspestis elleni kárpátaljai intézkedéseket tekintették át UngváronUngvár, 2014. március 27., csütörtök (MTI) – Az afrikai sertéspestis ellen Kárpátalján foganatosított intézkedéseket vitatta meg csütörtökön Ungváron az ukrajnai megye állami állatjárványügyi rendkívüli bizottsága.

Az állatorvosokból, járványügyi, állattenyésztési, erdő- és vadgazdálkodási szakemberekből álló testület áttekintette azokat az intézkedéseket, amelyeket a kárpátaljai járásokban foganatosítottak annak érdekében, hogy megelőzhető és szükség esetén lokalizálható legyen az afrikai sertéspestis terjedése a vaddisznó- és a házi sertésállományban. Tavaly óta a megye egész területén folyamatosan ellenőrzik mind a vaddisznókat, mind a házi sertéseket – adta hírül a zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A jelentés szerint a tanácskozáson Jurij Szadvari, Kárpátalja megye főállatorvosa arról tájékoztatott, hogy az afrikai sertéspestis közel került Ukrajna keleti határaihoz, és Oroszországon kívül Belaruszban, valamint Lengyelországban is felütötte a fejét. Kifejtette, hogy a veszélyes betegség Ukrajna területére történő esetleges behurcolása és terjesztése szempontjából a vaddisznók jelentik a legnagyobb veszélyt, mert ellenőrizhetetlen a migrációjuk, ami a 150 kilométert is elérheti. Elmondása szerint ezért a kelet-ukrajnai Luhanszk, Doneck és Harkiv megyék területén már folyik a vaddisznók tömeges irtása.

A megbeszélésen elhangzott, hogy Kárpátalján jelenleg 241 596 sertést tartanak, ebből 214 ezret háztáji gazdaságokban. Az afrikai sertéspestis ellen hozott intézkedéseknek megfelelően a megyei állategészségügyi főosztály állatorvosai negyedévente ellenőrzik járványügyi szempontból Kárpátalja mind a 42 sertéstenyésztő telepét, s az év eleje óta 46 vaddisznóktól és 48 háztáji gazdaságban tartott sertésektől vett mintát vizsgáltak meg laboratóriumban.

A járvány megelőzése érdekében Kárpátalja egész területén tilos az állati eredetű, közte a sertéshúsból készült termékek engedély nélküli árusítása. Az egyéb intézkedések mellett kötelező a vadászok által elejtett vaddisznók állatorvosi vizsgálata is.

MTI 2014. március 27.