Teljesítményfokozás csak természetes úton. Mi vezethet el addig, hogy számoljunk?

A szakmai fórum minden előadását nincs módom feleleveníteni, különösen nem állatorvosi vagy kereskedői számításokkal igazolni. Viszont szeretnék ízelítőt adni Olvasóinknak abból a hangulatból, amikor egy-egy haszonállat szakértője a mindennapokban előforduló, leggyakrabban előforduló betegségekre keresi a választ, és a végén nem konkrét csodaszert, hanem már-már triviális megoldást nyújt. Így bepillantást nyerhetnek a „szomszéd portájára” is, látva, hogy egy-egy telepi fertőzés milyen gondot okozhat, sokszor mekkora munkával, sőt ahogy az előadások is igazolták – szinte lehetetlen telepi erőfeszítéssel jár felderítésük. A kórokozók beazonosítására, ahogy a fórum egyik résztvevője jelezte is, már csak boncolás után, laboratóriumi körülmények között van lehetőség, akkor, amikor már a folyamat valószínűleg visszafordíthatatlan. Ez tagadhatatlan, viszont épp ezért van különös jelentősége a megelőző intézkedéseknek, a higiéniának és a technológia pontos betartásának (is).

A kóroktan, járványtan és a gazda-kórokozó kapcsolat megértése nagyon fontos a baromfi egészségének megtartására. Elsődleges szempont az egészséges bélflóra megőrzése, mivel hozzájárul a táplálékfeldolgozáshoz, energiával és tápanyagokkal látja el a gazdaszervezetet, gátolja a kórokozók megtelepedését és javítja a gazdaszervezet immunrendszerét. Ijesztő adat, hogy az újabban kimutatott bakteriális nukleinsavak 75%-a nem felel meg az ismert kitenyésztett baktériumoknak, a legtöbb azonosítatlan faj Clostridium, aminek vizsgálatában a közel jövőben számos új kutatási eredmény várható.

A naposcsibék leggyakrabban előforduló bélbetegségeinek okozói a Gram negatív patogén baktériumok (Salmonella, E. coli, Campylobacter) és a Gram pozitiv Clostridiumok.

A Salmonella fertőzés forrásai

A horizontális átfertőződés már kevésbé nyomonkövethető, a forrása lehet a takarmány, az ivóvíz, az ól, az alom, de hordozói lehetnek rovarok, vadon élő madarak, kutyák, macskák, egyszerűen csak a por vagy maga az ember.

A valóság sokkal összetettebb: teljes és komplex stratégiára van szükség, ráadásul hosszú távon. Vegyük sorra a lehetséges és szükséges lépéseket:

– Monitoringgal csökkenteni kell a fertőzés veszélyét, ami a források beazonosítását és természetesen a megszüntetését jelenti.

– Csökkenteni kell a kolonizációt, mivel a frissen kikelt csibe a legérzékenyebb.

– A természetes védőmechanizmusok fokozása, kiegészítése, és ezzel el is érkeztünk a Biomin termékeinek jelentőségéhez.

Sándor Ildikó

baromfi sertés