Fazekas Sándor: ismét nyereséges a vadgazdálkodás

Fazekas Sándor: ismét nyereséges a vadgazdálkodásBudapest, 2014. február 13., csütörtök (MTI) – Az elmúlt években újra nyereségessé vált a vadgazdálkodás Magyarországon, az ágazat tavalyi eredménye már 1,5 milliárd forint körüli volt – mondta Fazekas Sándor csütörtökön a Hungexpo budapesti vásárközpontjában, a 21. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) Nemzetközi Kiállítás hivatalos megnyitóját követően.

A vidékfejlesztési miniszter szerint a 6 milliárd forintos éves árbevétellel rendelkező vadgazdálkodás helyzetének javulása a minisztérium által néhány éve megalkotott vadhúsrendeletnek köszönhető.

Az eredmény jó alapot adhat az ágazat fejlődéséhez a következő években, biztosíthatja a foglalkoztatás stabilitását, és segítheti a turizmus fejlesztését, valamint a természeti értékek védelmét is – tette hozzá.

A miniszter jelezte: az elmúlt időszakban több más jogszabály is született, amely megkönnyítette a vadászok, a horgászok, a természetjárók mindennapjait. Ide sorolta az új halászati törvényt, amely horgászbarát rendelkezéseket tartalmaz, és egyszerűsödtek a fegyvertartásra vonatkozó szabályok is. Szigorították ugyanakkor az orvvadászatra és halászatra vonatkozó rendelkezéseket, ezek az illegális tevékenységek bekerültek a Büntető törvénykönyvbe. A természetjárás, a lovaglás szintén könnyebbé vált a magyar erdőkben a jogszabályi könnyítések eredményeként.

Fazekas Sándor kérdésre kiemelte: a vadhús forgalmazási szabályait a fogyasztók biztonságának szem előtt tartásával egyszerűsítették. A könnyítések az adminisztratív teendőkre vonatkoztak, így növekedhetett a piaci szereplők köre. A halászati törvényről az MTI kérdésére elmondta: korábban a horgászokra vonatkozóan tartalmazott konkrét előírásokat, a halászoknak inkább elvi irányokat szabott, most pedig a halászatra is konkrét normák és előírások vonatkoznak. A tárcavezető fontosnak tartotta az orvhalászat visszaszorítását.

A miniszter tájékoztatása szerint Magyarország erdőterülete folyamatosan növekszik, 2010 óta 12500 hektár erőt telepítettek az országban. Ezzel az erdősültség aránya elérte a 21 százalékot.

A megnyitó ünnepségen Fazekas Sándor szólt arról, hogy március végén Hatvanban megnyílik a Széchenyi Zsigmond nevét viselő vadászati múzeum.

A FeHoVa hivatalos megnyitóján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV), valamint az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) együttműködési megállapodást kötött.

Budapest, 2014. február 13. Trófeabemutató a Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A pavilonjában 2014. február 13-án. Az érdeklődők február 16-ig tekinthetik meg a kiállítást. MTI Fotó: Kovács Attila

Budapest, 2014. február 13. Horgászbotot tart a kezében egy látogató a Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpont A pavilonjában 2014. február 13-án. Az érdeklődők február 16-ig tekinthetik meg a kiállítást. MTI Fotó: Kovács Attila

MTI 2014. február 13.

állattenyésztés Fazekas Sándor FeHoVa vadgazdálkodás