fbpx

Vágóhidak: továbbra sincs elmozdulás a hazai hústermelésben

Írta: Kohout Zoltán - 2023 november 02.

…ha a vágóhídi teljesítményt vesszük. A szarvasmarhavágás idén is csökkent, a sertéshúsok szegmensében egy fokkal kedvezőbb, legalább nem negatív a mérleg.

Gyengébb teljesítmény

A szarvasmarha vágása élősúlyban kifejezve 10 százalékkal csökkent az idei első 3 negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az összes vágás több mint kétharmadát adó tehenek vágása 8,5 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly augusztusig – összegezte a KSH adatait az Agrár-közgazdasági Kutatóintézet. Nem csoda, hogy a hazai élőmarha-kivitel is gyengébben teljesített, mint tavaly: az idei év első 7 hónapjában 2,5 százalékkal maradt el a 2022-es év azonos időszakában mérttől. A marhahúsra vonatkozó külkereskedelmi mérleg erőteljes romlását mutatja, hogy mindeközben hazánk élőmarha-importja 24 százalékkal nőtt. Ugyancsak borús a kép a marhahúsexport terén: ennek mennyisége és értéke egyaránt 12 százalékkal csökkent, igaz, e szegmensben a behozatal nagyságrendje 20 százalékkal, értéke 7 százalékkal esett vissza a szóban forgó időszakban.

Sertéssel sem igen pörög a piac

Ugyancsak visszaesést mutatnak a friss adatok a hazai élősertés-kivitel terén. Miközben idén az export szerény mértékben ugyan, de csökkent (18,3-ról 16,3 ezer tonnára), aközben a behozatal csaknem 4 ezer tonnával nőtt (38,6-ról 42,4 ezer tonnára). Kevésbé lehangoló a sertéshúsok külkereskedelmének mennyiségi egyenlege is: a kivitel több mint 10 ezer tonnával csökkent (92,1-ről 81,6 tonnára), igaz, a behozatal is kevesebb durván 9 ezer tonnával, azaz 10 százalékkal, és a két érték lényegében megegyezett a nyár végén. A kedvezőtlen arányok az élőállat- és a sertéshús-külkereskedelem értékében is megmutatkoznak. Az árnövekedések minden mutatóban emelkedést jeleznek, ám míg az élőhús-behozatal értéke jóval elmarad a kiviteltől, addig a sertéshús-külkereskedelemben a kivitel csaknem 6 százalékos aktívumot mutat.