fbpx

Hármas összefogásban a jobb termésért

Írta: Szerkesztőség - 2014 október 10.

Elméleti alapok a gyakorlat szolgálatában

Pintér János, a KWS termék és marketing menedzsere a WRD – Wide Row Design – széles sortávú vetéstechnológiáról tartott prezentációt. WRD: 2013-ban a KWS elsőként definiálta a széles sortávú vetéstechnológiát az őszi káposztarepcében. Magasabb terméshozamok érhetők el ezáltal alacsonyabb vetőmag felhasználás mellett. „A kevesebb több” kulcsa a gyökértömegben rejlik. A növények komfort érzetét növelhetjük a technológia alkalmazásával és a KWS nemesítésű WRD hibridekkel együtt. Számos, a technológiát már kipróbáló termelő idén a korábbi termésszintje átlagának dupláját is elérte a WRD technológiával. 2014-ben legmagasabb termés üzemi átlaga 6,9 t/ha volt.

Mire számíthatnak a technológiát használó partnerek?

  • Flexibilisebb vetésidő
  • Alacsonyabb vetőmag felhasználás
  • Alacsonyabb művelési menetszám (~50€ megtakarítás/ha)
  • Egyenletesebb kelés, intenzív korai fejlődés
  • Egy növény egységre jutó ideálisabb tenyész terület
  • Alkalmazható mechanikai gyomirtás (talajra gyakorolt jótékony hatásai)
  • Egyöntetűbb-elhúzódó virágzás (2014-ben 5,5-6 hét)
  • Alacsonyabb állomány-mérséklődő szár problémák
  • Lazább, átszellőző állomány (gombás betegségek nyomása csökken!)
  • Egyenletes érés a becőréteg teljes egészén belül
  • Magasabb olajtartalom (akár ~1,5-2%-al több)
  • Hektáronként +1 tonna terméstöbblet is elérhető

A KWS elismerésének jeléül Pintér János a „WRD bölcsője Bácsbokod” gravírozással ellátott emlék plakettet nyújtott át Hegedűs Józsefnek (Albert Agro – Bácsbokod). A magas szintű hozzáadott érték és elkötelezettsége a technológia iránt lehetővé tette, hogy az őszi káposztarepce termesztés hazai megreformálásával 2014-ben egy újabb mérföldkőhöz érkezhettek el közösen.

Az előadáson a KWS debütált a drazsírozott vetőmagjaival is, amelyet a hallgatóság a szakmai napok mindegyik állomásán megvizsgálhatott, és megbízhatóságát a tenyészidőszakban folyamatosan nyomon követheti majd a többi technológiai vetéssel együtt.

Markus Schieber – Jabba Kft, a nap házigazdája

Jelenleg 2800 hektáron gazdálkodom, főbb növényeim: repce, búza, kukorica és napraforgó. Mind a három céggel több éve vagyok partnerkapcsolatban. Legrégebb óta a Bayer növényvédelmi technológiáját használom, velük az 1998-as évtől dolgozom. Kitűnő szakmai viszony van közöttünk. Az évszám magáért beszél, csak a legjobbakat tudom elmondani a Bayer szereiről.

A KWS portfólióját is több mint 10 éve ismerem és alkalmazom. Eddig repcét és kukoricát vetettem tőlük, ám idén a búza területem lecsökkentésével KWS árpát is vetek majd. A KWS agilis és szakmailag magasan kvalifikált képviselőkkel tevékenykedik, illetve az eredményeik visszaköszönnek a termőföldemen. Nekem ez számít.

A trió legifjabb tagja a Valkon, munkájukat 4 éve követem nyomon. Egy lánctalpas Challenger erőgépet vásároltam tőlük, mely nagyon bevált. Ők egy fiatal, rugalmas gondolkodású csapat, nagyon jó szerviz háttérrel rendelkeznek, mely a gazdálkodás egyik sarkalatos pontja. Jelenleg tárgyalásokat folytatunk, mert meggyőző munkájuk révén munkagépeket is szeretnék a jövőben vásárolni tőlük.

Egység, kemény munka, haladás, ez a mottóm.

Bayer, a repce egészségére

A jövő útja lehet a repcében a csökkentett menetszámú technológia, amelyhez a Bayer CropScience megfelelő növényvédelmi technológiával csatlakozott.

„A Bayer CropScience a 2014-es repceszezonra egy új innovatív gombaölő nagyágyút dobott piacra, ami nem más, mint a Propulse”

– kezdte előadását Csorba Csaba, a Bayer CropScience marketing menedzsere. Az aranyat érő Propulse két eredeti Bayer hatóanyagot tartalmaz. Az egyik a repcetermesztésben már jól bevált protiokonazol, a másik az újonnan kifejlesztett fluopiram. A két hatóanyag különböző hatásmechanizmusa egyedülálló biztonságot ad a Propulse gombaölő szernek, egyszerre támadják a kórokozókat, így az eredmény garantált.

A fluopiram egy új, teljesen egyedülálló kémiai osztályba tartozik. A hatóanyag a kórokozók légzési láncába avatkozik be, hatására megszűnik az energia-termelés és a sejtalkotó vegyületek képződése. A fluopiram lassabban mozog, ezáltal hosszabb ideig marad a viaszrétegben, ez a Propulse hosszú hatástartamának záloga, míg a protiokonazol gyorsabb mozgásával azonnal megkezdi munkáját a levél belsejében, a már bejutott fertőzésekkel szemben.

A Propulse a repcevirágzásban alkalmazva kiválóan teljesít többek között a fehérpenészes rothadásáért felelős Sclerotinia sclerotiorum és az alternária, más néven Alternaria brassicae ellen is.

A repce őszi növényvédelmét az idei évben nagy valószínűséggel nagyon sokan a rovarok elleni védekezéssel fogják indítani. Ennek oka, hogy a jól bevált és a legkisebb környezeti kockázatot képviselő repce inszekticides csávázószerek alkalmazását az Európai Unióban 2 évre felfüggesztették. Így a szikleveles stádiumban jelentkező bolhakártétel és a többi őszi repce kártevő ellen többször kell majd védekezni! Ez amellett, hogy nagyobb szer- és járulékos költségeket (gázolaj, idő) fog eredményezni, a nagyobb kezdeti kártételi szint miatt egyben a védekezés(ek) alacsonyabb hatékonyságát is okozza. És ekkor még nem említettük az időjárást és a kezeléskori talajadottságokat.

Ilyenkor ősszel kell alkalmazni az olyan regulátor hatású gombaölő szereket is, mint például a Tilmor, amely két triazol típusú hatóanyag kombinációja. A benne lévő tebukonazol és protiokonazol hatóanyagoknak köszönhetően eredményesen alkalmazható a repce Magyarországon előforduló főbb gombabetegségei ellen, ugyanakkor kiemelkedő télállóság fokozó és regulátor hatással is rendelkezik. Dózisa: 1,2 l/ha, 300-500 liter vízzel kijuttatva.

A Biscaya rovarölő permetezőszer káposztarepcében, de sok egyéb kultúránál (olajretek, mustár, kalászosok, kukorica, napraforgó, mák, lucerna) is kitűnően alkalmazható. Hatóanyaga a neonikotinoid hatóanyagcsoport második generációjához tartozik. Alacsony dózisa ellenére magas biológiai aktivitással és hosszú hatástartammal rendelkezik a szívó- és rágó kártevők ellen. A hatóanyag csoport többi tagjától az különbözteti meg, hogy az engedélyezett dózisokban alkalmazva nincs hatással a beporzást végző rovarokra, ezért a méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles. Azáltal, hogy a repce virágzásának idején is alkalmazható, gyakorlati hasznot jelent a repcetermesztőknek.

Gépparádé a Valkon jóvoltából

Az előadásokat követve a Valkon Kft. gépbemutatóján vehettek részt a meghívottak, ahol megtudhattuk, hogy a Valkon 3 éve csatlakozott a csökkentett menetszámú repcevetési gyakorlathoz, mely során a talajelőkészítése egy menetben történik avetéssel.

A közel 10 gépkapcsolat között egy nemzetközi premieres Great Plains YPE 6 ikersoros szemenkénti vetőgépet is megtekinthettek a gazdálkodók munka közben. A vetőgép amerikai változatából már kettő darab üzemel hazánkban, a most bemutatott típus pedig már az európai normáknak megfelelő kivitelben készült. A gép viszonylag gyorsan átállítható másik talajra vagy növénykultúrára. Ha keményebb földünk van és nagyobb csoroszlyanyomást kell rátennünk, akkor egy állítóval a rugók előfeszítését betudjuk állítani, és a paralelogramma felfüggesztésű vetőkocsik így könnyedén belemennek a keményebb talajokba is. A tárcsák cserélése is viszonylag egyszerű.

2014 májusától a Valkon Kft. látja el aHagieönjárópermetezők magyarországi képviseletét, ennek köszönhetően elsőként a Hagie STS 12 önjáró permetező gördült be, mely igen hatékonyan végzi feladatát, nagy sebességre képes kukorica- és napraforgó-állományban egyaránt. Kiváló futóművel rendelkezik, könnyű vele manőverezni.

A Challenger 865C erőgépe a Great Plains Simba SLD 600 szántóföldi nehézkultivátort húzta meg. A Valkon 2013 őszétől forgalmazza a Challenger gumihevederes traktorokat, melyeket világszerte már sok gazda csökkentett menetszámú munkagépekkel használ. Akár nehezebb művelésű talajokra is alkalmas egymenetes munkagép a Simba SLD, mely az SL utáni legfrissebb fejlesztés, így természetesen van pár különbség az SL-hez képest: nagyobb tárcsalapok és DD henger, hidraulikus biztosítású PRO-LIFT lazító kapák, melyek 30 cm mélységig állíthatóak. Opcionális kiegészítője lehet a munkagépnek az OSR aprómagvető.

Great Plains DTX 300 tárcsás lazító 3 késsel van szerelve. A SIMBA mindig V alakban elhelyezett kapákat használ az altalajlazítókon, így oldalirányban is eltud mozogni a föld, ezáltal jóval kisebb a vonóerő igénye. Elöl a PRO-LIFT kapák akár 40 cm mélységgel is állíthatók. Két sor 510 mm-es Proactiv tárcsasor és DD henger biztosítja a tökéletes munkát.

Ismét bebizonyosodott, hogy érdemes együttműködni. A három cég együttes szaktudásával a repcetermesztés jövedelmezősége stabil lábakon állhat.

A rendezvényen készült fotók a www.agraragazat.hu galériájában megtekinthetőek.