fbpx

Továbbra is a gépek szerelmeseié Bábolna

Írta: Szerkesztőség - 2013 május 31.

 

Idén a szokott időponttól eltérően májusban rendezték meg a Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok 28. kiállítását. A tornyosuló mezőgazdasági munkák miatt többen megkérdőjelezték az új időpont helyességét, ám az időjárás többnyire épp a kiállítás látogatásának kedvezett.

A vetés után, de még az aratás megkezdése előtt mit is tehetne egy magára valamit is adó gazda, mint hogy tájékozódjon az újdonságokról, s nézegesse, mit is lenne érdemes hamarosan beszerezni.

Különösen, ha az ilyenkor aranyat érő májusi eső épp nem is engedi dolgozni a földeken.

A legrégebbinek számító szakkiállítás pedig épp alkalmas a nézelődésre, hisz Bábolna már épp 28. éve a mezőgazdasági gépek iránt érdeklődők törzshelye.

Így május 22-25. között a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Kft. szélesre tárta kapuit, hogy bár szokatlan időpontban, de annál ismerősebb helyszínen fogadja érdeklődőit, s nyújtson lehetőséget a vásárlásra, szakmai konferenciákra, tájékozódásra, régi ismerősök találkozására.

A kiállítást május 22-én megnyitó Poprády Géza közigazgatási államtitkár Bábolna hagyományaihoz méltón ötös fogattal érkezett Bérczi Balázs, a ménesbirtok igazgatója, Szaxon J. Attila a 40 éves IKR Zrt. vezérigazgatója, valamint dr. Horváth Klára a település polgármesterének társaságában.

Ünnepi beszédében Poprády Géza a földtörvényről, a föld haszonbérleti szerződésekről valamint az alakulófélben lévő Nemzeti Víz Stratégiáról beszélt.

A lovas ágazatról szólva azt hangsúlyozta, hogy „A hagyomány és a jövőkép Bábolnán egyaránt adott.

A Kincsem-program átfogó segítséget nyújthat majd a teljes lovas-vertikumnak a tenyésztéstől a versenyeztetésig.”

A ménesbirtok igazgatója, Bérczi Balázs elmondta, hogy ezúttal a 21 ezer négyzetméteres területen százhúsz cég mutatkozik be, az agrárium valamennyi szegmensét képviselve.

Szaxon J. Attila, mint fő kiállító elmondta, hogy az elmúlt negyven év során fő jelmondatukhoz híven világszínvonalú gépekkel igyekeznek ellátni a termelőket.

Amit a megnyitót követő látványos bemutatóval be is bizonyították a kiállítás érdeklődőinek.

 

A Nemzetközi Gazdanapok Termékdíját idén is kiadták, az átadási ünnepségen részt vevő Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a Trender Ipari Gyártó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t részesítette különdíjban.

A díjat Trescsik Károly, a cég ügyvezetője vette át.

A hat főt foglalkoztató nagyigmándi székhelyű cég családi vállalkozásként működik, és eredeti minta alapján gyártanak vetőtárcsákat, lapokat, különböző profilú rugókat.

Éves árbevételük a 60 millió forintot is eléri.

Bábolnán mindig átfogó képet lehet kapni a legkorszerűbb mezőgazdasági technológiákról és gépkínálatról, hiszen nettó 21 ezer négyzetméteren mintegy 120 kiállító sorakoztatja fel újdonságait.

A legújabb mezőgazdasági gépek bemutatása mellett a szakmai képzéseknek is kedvez a hely, mivel most is több nívós konferencia és fórum segítette a tájékozódást.

Csütörtökön a Gabonatermesztők Országos Szövetségének konferenciáján az agrár helyzetértékelésre követően a várható támogatásokról, a gabonapiaci kilátásokról integrált növénytermesztés lehetőségeiről és az agrárpénzügyekről esett szó.

Az erdészeti gépesítésről és a SEFAG Zrt. energiaerdő-projektjéről az Országos Erdészeti Egyesület Gépesítési Szakosztálya és a Magán Erdőtulajdonosok, valamint a Gazdálkodók Országos Szövetsége által közösen szervezett pénteki konferencián beszéltek.

A 2013 utáni uniós agrártámogatások rendszeréről, azok változásairól és az új kamara programjáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tartott fórumot.

Azonban a gyakorlati ismeretek hívei sem csalódtak, hiszen minden nap megnézhették a már hagyományosnak számító szántóföldi gépbemutatókat, ahol a legkorszerűbb munka- és erőgépek működés közben voltak láthatók.

A talajművelés eszközeinek megismertetése mellett ezúttal a zöldtakarmány betakarítására helyezték a hangsúlyt.

A gépek szerelmesei munka közben ismerhették meg a Kuhn zöldtakarmány betakarítás gépeit, a New Holland teljes erőgép családját, a Hardi vontatott és önjáró permetezőgép újdonságokat, de az amerikai Hagie eszközhordozó is bemutatkozott permetezőkerettel, és NTB tárcsás tápkultivátorral üzemeltetve.

A szintén amerikai Kinze nagy teljesítményű szemenkénti vetőgépe és az osztrák Kirchner cég szervestrágyaszóró gépe is nagy tetszést aratott. a szakembereknek Bábolnán.

 

A fennállásának idén 40. évfordulóját ünneplő IKR Zrt. volt idén a kiállítás kiemelt partnere.

Mely közös területen állította ki gépeit a prágai székhelyű Agrofert Holdinggal, ami múlt év végétől az IKR Zrt. input anyag és terménykereskedelmi üzletágainak új tulajdonosa, a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt.

Az új cég, számos innovatív terméke – elsősorban műtrágya – mellett, a termelés finanszírozásosához nyújt korrekt feltételeket termelő partnereinek.

Az AXIÁL Kft. 400 m2-es kiállító területén 9 gépet mutatott be, ezek közül kettő különös figyelmet is kapott.

A díjazott gépek közül ugyanis a Fendt 936 Vario a Mezőgazdasági gépek és berendezések, Erőgépek kategóriában nagydíjat érdemelt ki, a kiállításon újdonságként szereplő, vontatott Reptill pedig a Hazai munkagépek kategóriában lett különdíjas.

Ez utóbbi a talaj kevesebb menettel történő megművelésére kifejlesztett eszköz a 110-160 kW teljesítményű traktorok számára.

Mind sekély, mind mélyebb tarlóápolásra alkalmas, lezárt tarló vetés előtti átdolgozására, szántás elmunkálására, valamint tárcsázott talajok szabályozott művelésére is.

A Fendt Vario 900-as szériájába tartozó traktorok aligha igénylik a bővebb ismertetést, hiszen iránymutató fejlesztésükkel Európa legsikeresebb nagytraktorainak számítanak.

Modern formatervezés, lenyűgöző teljesítmény, garantált menetbiztonság jellemzi őket.

Ám ha a helyszín a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a lótenyésztés szerepét, kulturális örökségének ápolását sem hagyhatjuk figyelmen kívül, különösen mert a Ménesbirtok lovaséletben vállalt szerepe igen meghatározó.

Ahogy már tavaly is, most is meg lehetett látogatni a ménesudvart, sőt, még a Szapáry kastély is idegenvezetéssel fogadta látogatóit.

A fő attrakciót mégis az jelentette, hogy a május 22-24. között belépőjegyet vásárlók között péntek délután kisorsoltak egy Shagya-arab lovat.

A 3 éves kancacsikót Borfert Ferenc bögötei lakos vihette haza.

A kevésbé szerencsések is gyönyörködhettek a Shagya-arab ugróbemutatójában, a lovasharsonások délceg vonulásában, rendszeresen megmutatták magukat a különféle fogatok, bemutatták tudásukat a hagyományőrző lovasíjászok, volt szabad-

idomítás is, de a pusztaötös bemutatója is maradandó élményt nyújtott.

És bár még kezdetben a hideg és sűrűn eleredő eső aggasztotta a szervezőket, az utolsó két nap forgalmával már mindenki kellőképpen elégedett lehetett.

 

Díjazottak:

Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok 2013 termékdíj-pályázatára érkezett pályaműveket a szakértő zsűri három kategóriában értékelte: Mezőgazdasági gépek, berendezések (erőgépek és munkagépek, utóbbin belül külön értékelték a hazai és a külföldi munkagépeket), Műtrágyák és Informatikai berendezések.

Összesen 4 nagydíjat és 5 különdíjat osztottak ki.

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Erőgépek kategória nagydíját az Axiál Kft. kapta az általa forgalmazott Fendt 936 Vario traktorért.

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Erőgépek kategória különdíjában részesült az Invest Gépkereskedelmi Kft., a CASE IH Maxxum CVX130 traktor forgalmazója.

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Hazai munkagépek kategória nagydíját a Linamar Hungary Zrt. Oros Cornado kukorica betakarító adaptere kapta.

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Hazai munkagépek kategóriában két különdíjat osztottak ki. Az egyiket a Framest Reptil 3000 mulcs kultivátora érdemelte ki.

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Hazai munkagépek kategória másik különdíját a Bagodi Mezőgép Kft. kapta a Bagodi Aprító BAG-1 termékéért.

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Külföldi munkagépek kategóriában nagydíjat kapott az IKR Zrt. által forgalmazott Kinze 3600 EV 12-soros szemenként vetőgép.

 

 

A Mezőgazdasági gépek, berendezések Külföldi munkagépek kategóriában különdíjban részesült az Invest Gépkereskedelmi Kft. kínálatában szereplő Pöttinger Terrasem C4 mulcsvetőgép.

 

 

A Műtrágyák kategória nagydíját az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Magnisul nevű, magnézium és kéntartalmú nitrogén műtrágyája érdemelte ki.

 

 

Az Informatikai berendezések kategóriában a zsűri különdíjban részesítette a Deraland Kft. Gangl Docking Systems gyors kapcsoló rendszerét.