Bezárás

Ne játssz a tűzzel

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 25.

Egy hete még csak három alföldi megyére rendelték el a tűzgyújtási tilalmat, most már országosan érvényes. Az év első hőhulláma kiszárította az erdők avar rétegét, a mezők növényeit, illetve a nem öntözött kultúrnövényeket; csapadék nem érkezett. Ennek következményében országszerte fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben.

 

Mezőgazdaság, tűzgyújtási tilalom
Országos tűzgyújtási tilalom van érvényben (Fotó: Barna Bence)

 

Csütörtöktől életbe lépett az országos tűzgyújtási tilalom

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A jelenlegi környezeti tényezők hatására könnyen alakulhatnak ki gyorsan terjedő felszíni tüzek és ebből percek alatt fejlődhetnek koronatüzek. Több ezer tonna erdei biomassza gyulladhat meg, környezetünk zöld területei válhatnak fekete, kormos fatörzsekké és fehér hamuvá.

 

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani:

  • a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban;
  • ezek 200 méteres körzetében;
  • a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken.

A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap fordulóján automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket.

A hatóságok kérik, sehol ne dobjanak el cigaretta csikket. Az eloltottnak vélt cigaretta csikkek apró égő zsarátnokai sok erdő pusztulásáért felelősek.

 

Mezőgazdaság, tűzgyújtási tilalom
Érdemes soron kívül ellenőrizni a tűoltókészülékek karbantartottsági állapotát (Fotó: Barna Bence)

 

Ellenőrizd a munkagépedet

A járműveknél, mezőgazdasági munkagépeknél ellenőrizzék az üzembetartók az oltókészülékek karbantartottsági állapotát és érvényességi idejét. A kultúrnövények is szenvednek, vízhiányosak, a kalászosok gyorsan érnek és száradnak. Ezen a területen is fokozott figyelemmel kell lenni a tűz elkerülésére, a széna és a szalma egyaránt fokozottan tűzveszélyes.

Az agráriumot érintő megelőző intézkedések egy részével már elkéstünk, de előre tekintve érdemes a biomegoldásokon elgondolkodni. Ezen túl tűzvédelmi sávok kialakítására még van lehetőség.

 

Forrás: NÉBIH