Új videók jelentek meg a „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” elnevezésű szakmai anyagok között, melyek a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket oszt meg.
![Malacok](https://agraragazat.hu/wp-content/uploads/2023/07/malac_nyito_20230731.jpg)
Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ?
Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport által megjelentetett, a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel készített interjúk anyagainak felhasználásával indított, „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” elnevezésű szakmai videó alkategórián belül újabb videóinterjúk jelentek meg. Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket oszt meg.
Kifejti továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ.
A tévhiteket tudományos alapon cáfolják
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását. Ezen túl elengedhetetlennek tartja az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók megbecsülésének helyreállítását.
Ezt a munkát segítik a nemzetközi szakértőkkel készített gondolatébresztő interjúk magyar nyelvű fordításai is.
A folyamatosan bővülő tartalmú „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” című videó alkategória kialakításának célja, hogy az állattenyésztést, állattartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket tudományos tényekre alapulóan oszlassa el és bemutassa az ágazat valódi helyét, szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában, ezáltal is hozzájárulva az állattenyésztési ágazat körüli viták kiegyensúlyozottságának megteremtéséhez.
A NAK ideológiája szerint az egyre erősödő, számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző „zöld” szervezetek általi támadásokkal szemben az egyik leghatékonyabb eszköz a megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikáció.
A videók az alábbi témaköröket érintik:
- Milyen fontos szerepe van a húsnak az étrendünkben?
- Milyen környezeti előnyökkel járhat az állattenyésztés?
- Az élelmiszer-előállítás és -elosztás etikai szempontjai
- Ki táplálja a húsellenes narratívát?
- Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében?
- Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ?
- Valóban kevesebb húst kellene ennünk?
A videók a NAK youtube csatornáján érhetők el, de megnyithatók a kamara „Tények/tévhitek – Állattenyésztés” aloldaláról is.
Forrás: NAK