fbpx

Tévhitek az állattenyésztés kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2023 július 31.

Új videók jelentek meg a „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” elnevezésű szakmai anyagok között, melyek a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket oszt meg.

Malacok
Az állattenyésztés, az állattartást és az állatitermék-előállítás témaköreiben folyamatosan jelenik meg új anyag (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ?

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport által megjelentetett, a Dublini Nyilatkozatot aláíró nemzetközi szakértőkkel készített interjúk anyagainak felhasználásával indított, „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” elnevezésű szakmai videó alkategórián belül újabb videóinterjúk jelentek meg. Diana Rodgers táplálkozásszakértő a vele készített interjúkban a húsevéssel, a hús étrendben betöltött jelentőségével, az állattartás előnyeivel kapcsolatos tudományos ismereteket oszt meg.

Kifejti továbbá álláspontját arról, hogy ki táplálja a húsellenes narratívát és hogy milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ.

A tévhiteket tudományos alapon cáfolják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a mezőgazdasági termelés és az élelmiszer-előállítás területén kiemelt feladatának tekinti a tagjai, a közvélemény és a döntéshozók minél szélesebb körű, hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását. Ezen túl elengedhetetlennek tartja az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók megbecsülésének helyreállítását.

Ezt a munkát segítik a nemzetközi szakértőkkel készített gondolatébresztő interjúk magyar nyelvű fordításai is.

A folyamatosan bővülő tartalmú „Tények/Tévhitek – Állattenyésztés” című videó alkategória kialakításának célja, hogy az állattenyésztést, állattartást és az állatitermék-előállítást övező tévhiteket tudományos tényekre alapulóan oszlassa el és bemutassa az ágazat valódi helyét, szerepét a gazdaságban, a társadalomban és a bioszférában, ezáltal is hozzájárulva az állattenyésztési ágazat körüli viták kiegyensúlyozottságának megteremtéséhez.

A NAK ideológiája szerint az egyre erősödő, számos esetben egyoldalú szemléletet tükröző „zöld” szervezetek általi támadásokkal szemben az egyik leghatékonyabb eszköz a megfelelő és valós tényeken alapuló kommunikáció.

A videók az alábbi témaköröket érintik:

  • Milyen fontos szerepe van a húsnak az étrendünkben?
  • Milyen környezeti előnyökkel járhat az állattenyésztés?
  • Az élelmiszer-előállítás és -elosztás etikai szempontjai
  • Ki táplálja a húsellenes narratívát?
  • Milyen szerepet tölt be az állattenyésztés a vidéki gazdálkodásban és az ökoszisztémák működésében?
  • Milyen lenne egy állattenyésztés nélküli világ?
  • Valóban kevesebb húst kellene ennünk?

A videók a NAK youtube csatornáján érhetők el, de megnyithatók a kamara „Tények/tévhitek – Állattenyésztés” aloldaláról is.

Forrás: NAK